Campagne broedseizoen gaat versnippering ecosysteem tegen

Campagne broedseizoen gaat versnippering ecosysteem tegen

De spandoeken die bij tien entrees van het park opgehangen zijn. Foto: Nationaalpark Zuid-Kennemerland

Afgelopen week startte Nationaalpark Zuid-Kennemerland een campagne om de bewoners  van het natuurgebied te beschermen tijdens het broedseizoen. Slogan: ‘blijf jij op het pad, dan blijf ik op mijn nest’. Niet alleen de vogels wordt hiermee rust geboden, maar ook andere dieren als reeën, konijnen damherten, zandhagedissen, padden, eekhoorns, egels en vossen zijn daar bij gebaat.

De oproep aan bezoekers om op het pad te blijven is dit seizoen extra urgent. Afgelopen jaar na het aantal bezoekers aan het Nationaalpark met bijna een derde toe. Net als in veel andere natuurgebieden in het land zorgde dit voor de nodige overlast. Duinen werden afgebroken, duidelijke sporen van mensen buiten het pad werden achtergelaten én het was er alles behalve rustig voor de dieren. Daarom dus ook deze campagne om natuurliefhebbers erop te wijzen dat ze slechts te gast zijn van het gebied.

Op de site van Nationaalpark Zuid-Kennemerland beschrijven ze de aanleiding van de campagne als volgt: “We zijn blij dat veel bezoekers ons Nationaal Park weten te vinden, maar merken ook dat een gebrek aan kennis en bewustzijn leidt tot schade aan het gebied en dit baart ons grote zorgen!”. Bij tien grote entrees van het natuurgebied hangen spandoeken waarmee bezoekers er aan herinnert worden vooral op de paden te blijven ten behoeven van de rust voor de natuur.

Begin tot half maart begint het broedseizoen. Tijdens deze periode zoeken dieren overal een plek om te nestelen, te broeden en te baren. Maar ook planten en bomen vormen nieuwe knoppen en lopen weer uit. Wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden als het Nationaalpark Zuid-Kennemerland trekken kunnen nu extra veel schade aanrichten.

Roos Kooijman van Natuurmonumenten Noord-Holland: “De schade die mensen de natuur aanrichten is een reëel risico voor de dieren in het broedseizoen. Het kan ze zo ernstig verstoren dat het de ontwikkeling van de beesten, maar ook van bomen en planten alles behalve bevordert.” Kooijman ziet dan ook de biodiversiteit de laatste jaren afnemen en met de topdrukte van het coronajaar achter de rug is zo’n campagne dan ook van extra groot belang.

Over het algemeen is in Nederland de biodiversiteit zwaar verslechtert de afgelopen decennia. In Nederland daalde de biodiversiteit van ruim 40% in 1900 tot ongeveer 15% in 2000”, aldus het onderzoek van het Compendium voor de Leefomgeving die daar in opdracht van de overheid onderzoek naar deed. Een van de belangrijkste oorzaken voor de verslechtering van de natuur zijn onder meer het veranderende bodem gebruik, versnippering van ecosystemen en de toenemende milieudruk. Zie ook onderstaande grafiek. Exacte cijfers van het natuurgebied in Zuid-Kennemerland zijn niet bekend.

De ontwikkeling van biodiversiteit in Nederland sinds 1700

“Het rust bieden aan dieren tijdens het broedseizoen is der mate belangrijk dat je anders het risico loopt dat die versnippering van ecosystemen versnipperd raakt. En wat zou het zonde zijn als we over 20 jaar niet meer kunnen genieten van dit en vele andere mooie natuurgebieden”, aldus Roos Kooijman.

Nadat de spandoeken werden opgehangen en ook de campagne online werd uitgerold bleef dat niet onopgemerkt bij enkele bezoekers van het park. “Eigenlijk denk ik er zelf niet zo snel bij na. Daarom juist goed dat je er op deze manier aan herinnert wordt dat je slechts te gast bent in de natuur.” zegt Haarlemmer Pieter Kluijtmans die het park regelmatig bezoekt.

Ook op andere plekken in het land worden soort gelijke campagnes rond deze periode op touw gezet. Het is afwachten of de gast van de natuur, namelijk de mens, op de paden blijft en zo bijdraagt aan een groenere toekomst.

Over de auteur

Jelmer Koper

Mijn interessegebied is heel breed: van politiek tot muziek & entertainment, als er maar een mooi verhaal achter zit. Of je er natuurlijk een goed verhaal van kunt maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *