Maar één vierde lijstrekkers is vrouw: “Dit moet anders”, meldt WOMEN Inc.

Maar één vierde lijstrekkers is vrouw: “Dit moet anders”, meldt WOMEN Inc.

Afgelopen maandag was het Internationale Vrouwendag. Een dag waarop stil wordt gestaan bij vrouwenemancipatie, vrouwenrechten en gendergelijkheid. Met de verkiezingen in het verschiet wordt er nu ook stil gestaan bij de rol van de vrouw in de politiek. Momenteel is maar 32% van de Tweede Kamer vrouw. WOMEN Inc. en actiegroep Stem op een Vrouw zetten zich in om deze ongelijkheid tegen te gaan. “Fix the system, not the women”.

Nederland loopt vergeleken andere landen erg achter als het gaat om gelijke kansen voor meisjes en jongens. In de recent verschenen Global Gender Gap Index zakte Nederland maar liefst 11 plaatsen naar de 38e plek, nog onder landen als Mexico, Slovenië en Uruguay. Ook in de politiek lijkt er een gender gap te zijn. Van de 37 verkiesbare partijen zijn er dit jaar tien vrouwelijke lijsttrekkers. Dat is slechts één vierde van alle lijsttrekkers. Vorig jaar verschenen maar vier vrouwen als lijsttrekker bij 28 deelnemende partijen.

WOMEN Inc. zet zich al sinds 2005 in voor emancipatie van vrouwen. Volgens de organisatie moeten er betere voorzieningen en concrete wet- en regelgeving komen die gendergelijkheid bevorderen. Zij roepen daarom de overheid op tot een integrale en proactieve lange termijnvisie op het creëren van een gelijkwaardige positie van vrouwen en mannen: gendersensitief beleid. Een goed voorbeeld van gendersensitief beleid blijkt uit een Zweeds onderzoek waarbij bij sneeuwval werd gekeken op welke manier verschillende lokale overheden sneeuwschuivers inzetten om de sneeuw weg te halen. De overheden bleken de autowegen prioriteit te geven, terwijl aan de stoepen en kleine wegen niks werd gedaan. Dat was in het nadeel van de vrouwen, omdat voornamelijk mannen de wegen gebruikten en vrouwen de stoepen, fietspaden en openbaar vervoer. Deze analyse laat zien dat genderongelijkheid wel degelijk in de maatschappij zit.

Een betere representatie in de politiek van de hele samenleving, dus niet bestaand uit een merendeel van mannen, zou ervoor zorgen dat problemen als deze sneller worden aangepakt. “Allereerst, hoe diverser de Tweede Kamer is, hoe beter de besluiten zijn die door politici worden genomen”, verteld WOMEN Inc. Als er mensen meepraten van verschillende culturele achtergronden, leeftijden, genderidentiteiten, opleidingsniveaus, LHBTI+ communities en mensen met of zonder een beperking, kunnen die mensen zelf meebeslissen over onderwerpen die hen aangaan, in plaats van dat er voor hen beslissingen worden genomen. “Fix the system, not the women”. Politicoloog Liza Mügge verteld in een interview met Het Parool dat thema’s die vrouwen aangaan, zoals onderwerpen als seksueel geweld en zwangerschapsverlof, ook door vrouwen op de politieke agenda worden gezet. Mannen zien dit simpelweg ‘over het hoofd’, aldus Mügge. Dit zie je nu ook terugkomen bij de samenstelling van vier Kamerleden die een initiatiefwet proberen door te voeren wat betreft de loonkloof. Hier zit maar één man bij.

Het belang van gendergelijkheid lijkt de afgelopen jaren groter te zijn geworden. In een recent onderzoek, uitgevoerd door WOMEN Inc. in samenwerking met IPSOS, gaf twee derde van de kiesgerechtigden aan het belangrijk te vinden dat de partij waar ze op stemmen zich inzet voor gendergelijkheid. Met het Gendergelijkheid Stemadvies wil de organisatie de kiezers op een makkelijke, eenvoudige manier laten zien welke partijen dat doen en hoe. Aan de hand van acht – volgens de organisatie meest urgente – punten kunnen mensen zien welke partijen aandacht geven aan onderwerpen als verplichte transparantie van bedrijven en overheid over loonverschillen, aanpak tegen seksueel geweld, stimuleren van inclusief werkgeverschap en anticonceptie gratis maken. “Ons doel is dat deze punten worden opgenomen in het regeerakkoord en dat er goed beleid en voldoende financiële middelen voor komen”, aldus WOMEN Inc.

Ook de actiegroep Stem op een Vrouw zet zich in voor meer vrouwen en diversiteit in de politiek. “We kregen regelmatig de vraag op welke vrouw men kon stemmen. We misten daarnaast een duidelijk overzicht van alle kandidaten en meer informatie. En toen dachten we: dan doen we dat zelf”. De eerste stemcampagne die de actiegroep heeft gecreëerd voor de verkiezingen in 2019 zorgde ervoor dat er drie extra vrouwen verkozen werden in de Tweede Kamer. Het stemadvies richt zich vooral op voorkeursstemmen. Door te stemmen op vrouwen die momenteel nog op een niet verkiesbare plaats staan, komt zij door voorkeursstemmen omhoog.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *