vrouwen moeten zich overal veilig voelen

vrouwen moeten zich overal veilig voelen

“Roos, app je als je veilig bent aangekomen?” “Fiets je wel samen met iemand naar huis?” “Heb je je ‘zoek vrienden’ aan staan?” Dit zegt mijn moeder altijd tegen mij. En terecht. Afgelopen woensdag, 10 maart, was het namelijk weer raak. Sarah Everard (33) was rond 21.30 uur naar huis aan het lopen na een bezoek aan een vriendin. Ze werd ontvoerd en vermoord. Het lichaam van de Britse vrouw werd teruggevonden in een bos ten oosten van Londen. De hoofdverdachte is een Britse agent.

Het eerste wat ik dacht toen ik dit nieuws las was, dit had mij ook kunnen overkomen. Ik heb zo vaak dat ik s ’avonds op straat fiets en een man in een auto naar mij toetert. Mijn hart gaat er sneller van kloppen, ik kijk gelijk of er meerdere mensen op straat zijn en ik bel een vriend of vriendin. Een man die naar mij fluit geeft mij een onveilig gevoel. Maar het is logisch dat ik mij zo voel. Er worden namelijk jaarlijks wereldwijd 87.000 vrouwen vermoord, naar verwachting zullen het volgend jaar 100.000 zijn vanwege de wereldwijde lockdowns en coronamaatregelen.

Wij vrouwen vermijden heel veel dingen in ons dagelijkse leven om ons veiliger te voelen. Je neemt nooit zomaar een drankje aan van een vreemde, je fietst altijd samen met iemand, je zorgt altijd dat je telefoon is opgeladen en we lopen liever hard wanneer het nog licht is buiten. Maar dit zou niet moeten. Veel mannen kunnen dit ongestoord doen zonder zich onveilig te voelen. We moeten niet continu denken hoe we vrouwen moeten beschermen, het ligt aan de manier hoe mannen vrouwen benaderen. Daar moet verandering in komen.

Een goede opvoeding is alles. Leer je zoon wat de gevolgen zijn van fluiten naar een meisje die langs fietst. Leer je zoon dat nee ook echt nee betekent. Ik ken genoeg meiden die overgehaald zijn door jongens om seks te hebben terwijl ze dit eigenlijk niet wilden. Dit is niet oké. Als een vrouw een topje wil dragen met inkijk, moet zij dit kunnen doen. Als een vrouw een rokje wil dragen, moet zij dit kunnen zonder na gefloten te worden door jongens. Dus, leer je zoon manieren zodat vrouwen weer een veilig gevoel krijgen.

Over de auteur

4 Comments

 1. Avatar

  Erg interessant onderwerp, goed geschreven ook.

  Antwoord
 2. Avatar

  Wat een mooie inspirerende tekst! Ik denk dat dit voor veel mensen hun ogen opent. Het is eigenlijk heel erg dat dit gebeurt. Heel goed dat
  Je hier over hebt geschreven!! Goed coloumn

  Antwoord
 3. Avatar

  Goed dat hier aandacht aan gegeven wordt! Hier zou meer op gelet moeten worden. Mooi geschreven.

  Antwoord
 4. Avatar

  Heel mooi geschreven stuk! Erg interessant onderwerp en vind het goed dat hier over wordt gesproken.

  Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *