Cateringbedrijf Ink’s kookt voor ouderen

Cateringbedrijf Ink’s kookt voor ouderen

Gevulde tasjes van Ink's, getekend door Rave Neering

AMSTELVEEN –  De bakjes eten staan geordend op tafel per adres. Alles is apart verpakt met briefjes waarop staat wat er in zit. Een stapeltje mist de spaghetti bologneseHet is maandagavond en tijd voor Ingrid Verlaan, van eigen cateringbedrijf Ink’shaar maaltijdenrondje.  

Ingrid brengt vrijwillig maaltijden rond naar ouderen. Deze mensen zijn slecht ter been en maken deel uit van de risicogroepAls gevolg daarvan zijn veel ouderen ook bang om de deur uit te gaan om boodschappen te doen. Daarom heeft Ingrid het initiatief genomen om zelf maaltijden te koken en deze rond te brengen.  

Ingrid heeft een eigen cateringbedrijf en bracht voor de lockdown al vele bestellingen rond. Nu het door de maatregelen rustiger is, heeft ze bijna altijd de hele maandag beschikbaar voor dit vrijwilligerswerk. Ze doet haar boodschappen al in de ochtend en begint met koken om één uur. Als alles klaar is pakt ze het in bakjes in en labelt deze. Om half zes start ze haar rondje.  

“Ik maak altijd twee maaltijden. Een gerecht met aardappels, groente en vlees, maar ook iets anders dan zo’n Hollandse maaltijd, zoals spaghetti of nasi. aldus Ingrid. Maaltijd één bestaat uit een stampotje met draadjesvlees. Maaltijd twee is spaghetti bolognese met Parmezaanse kaas. Apart erbij zitten een bakje fruit, een bakje salade en zelfgemaakte appelmoes.  

“De ouderen waar ik langs ga zijn begin de negentig jaar oud, maar ik breng ook maaltijden langs bij een meneer van midden zeventig. Hij heeft een ongeluk gehad en is daardoor immobiel.” vertelt Ingrid.  

Ingrid heeft een vast rondje met vaste adressenZe gaat normaal gesproken langs bij vier dames en een heer. Eén mevrouw waar ze altijd langsgaatligt na een valpartij in het ziekenhuis en slaat ze over.  

Bij het eerste adres doet een dame openZe stelt zich voor als mevrouw Kuhlman. Steunend op een wandelstok verteld ze over haar week. Op de vraag wat ze van Ingrid haar service vindt zegt ze; 

“Ingrid slooft zich uit en mag zeker blijven. Ze is een tien met een griffel waard!  

Op het tweede adres woont een klein, voorovergebogen vrouwtje die op dezelfde vraag verteld; 

Ze is fantastisch! Ze is altijd vrolijk en brengt lekkere dingen mee. Het is heel fijn als ze langskomt. 

Het derde adres is dat van de enige heer in het rijtje. Ingrid noemt hem buurman Hans. Hij is namelijk opgegeven door zijn buurvrouw en dat is blijven hangen. Een opgewekte man doet na een tijdje de deur open en verontschuldigd zich voor het laten wachten. Hij schuifelt met muizenstapjes naar binnen en bedankt Ingrid hartelijk voor het eten. Ze zet het voor hem in de magnetron en dekt de tafel. Na het weekverslag van buurman Hans is het eten klaar en kan hij gelijk aan tafel.  

Het laatste adres is van een dame die erg op zichzelf is. Ze pakt snel haar tasje met eten aan en sluit de deur achter zich na een kort bedankje. Opvallend is dat zij Ingrid vijftien euro meegeeft waar de andere dat niet deden of slechts een klein bedrag.  

 Ik weet wel dat ik voor mijn maaltijden tussen de tien en vijftien euro kan vragen, maar ik wil dit graag voor hun doen. Soms kunnen ze dat ook gewoon niet betalen. Zo draag ik bij en we moeten elkaar toch een beetje helpen.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *