Openbare weg wordt openbare ruimte in Haarlem

Openbare weg wordt openbare ruimte in Haarlem

De Amsterdamsevaart (Bron: Sam van Opbergen)

HAARLEM- Een deel van de Amsterdamsevaart in Haarlem wordt binnenkort een openbare ruimte die bedoeld is voor voetgangers. Dit plan is tot stand gekomen in samenwerking met buurtbewoners, die de leefbaarheid van Haarlem hiermee willen vergroten.

De weg, die midden in het verkeer is, gaat gebruikt worden als ontmoetingsplaats waar mensen sociale contacten kunnen opzoeken. Het is de bedoeling dat de weg eruit gaat zien als een soort boulevard, waar ook groene strepen worden aangelegd die sport en spel uitlijnen. Bijvoorbeeld in de vorm van een honderdmeterloopbaan. Ook worden er stukken asfalt uit de grond gehaald die plaats gaan maken voor meer groen.

De Amsterdamsevaart ligt voor een deel ook naast een treinspoor. Om deze rede wordt er ook als een soort grapje een paar zithokjes neergezet om het treinstationgevoel te geven.

Rosa Kant, gebiedsverbinder van gemeente Haarlem: “uiteindelijk is het plan er om het water bij de Amsterdamsevaart terug te brengen, en om dan te bouwen aan het water. Maar dit zijn pas plannen voor 2030 of later.” De openbare ruimte loopt nu vanaf de Amsterdamse Poort tot aan de Prins Bernardlaan. Rosa: “het zal nog een tijdje duren voordat alle plannen om de Amsterdamsevaart groener te maken, dus tot die tijd kunnen mensen nog vrij wandelen over het pad.

Dit initiatief is in samenwerking tussen gemeente en buurtbewoners tot stand gekomen. De bedoeling is dat buurtbewoners zich vaker gaan inzetten om dit soort pogingen om de leefbaarheid te verbeteren. De buurtbewoners in de wijkraad gaan zelfs de gemeente helpen met het onderhouden van de openbare ruimte door beplanting te stimuleren, organisatie om de boel schoon te houden en door toezicht te houden op de plek.

In 2017 is de gemeente Haarlem met een plan gekomen om de stad groener en bereikbaarder te maken voor 2040. Hiermee wordt gedoeld op de verbetering van de kwaliteit en beleving van de openbare ruimte. In deze toekomstvisie staat onder andere beschreven dat de gemeente het fiets- en ov-gebruik wil stimuleren.

Met dit plan heeft de gemeente er voor kunnen zorgen dat bijvoorbeeld het initiatief van de Amsterdamsevaart sneller en goedkoper gerealiseerd kan worden. Hoewel dit nog maar een klein begin is in de fase om Haarlem leefbaarder te maken, is de verwachting dat er nog veel meer van dit soort projecten het geld en de tijd krijgen om zo Haarlem een betere plek op de kaart te geven. Klimaatneutraler, maar ook toegankelijker.

Rosa: “de gemeente is op vele andere plekken bezig om de boel wat groener te maken. Het is de bedoeling dat er meer parkjes gaan komen, waar stenen plaatsmaken voor planten. We zijn nu bijvoorbeeld bezig om een aantal parkeerplekken om te toveren tot een stukje groen, of plaats maken voor fietsen.”

Met al deze plannen heeft Haarlem in ieder geval zijn steentje bijgedragen om de wereld een stukje leefbaarder en groener te maken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *