1500 mensen op Back To Live dancefestival: Fieldlab onderzoeken in volle gang

1500 mensen op Back To Live dancefestival: Fieldlab onderzoeken in volle gang

Afgelopen weekend stonden zo’n 1500 jongeren na een jaar eindelijk weer even op een festival. Het Back To Live pilot-festival vond plaats op het bekende Lowlands-terrein in Biddinghuizen, dat sinds het begin van de pandemie niet meer in gebruik is genomen. Het dancefestival maakt deel uit van een reeks evenementen georganiseerd door concertpromotors MOJO en ID&T, in samenwerking met onderzoekscentrum Fieldlab, dat door middel van de testevenementen onderzoek doet naar een mogelijke terugkeer van veilige en verantwoorde grootschalige evenementen. Over drie weken zullen de onderzoeksresultaten naar het OMT gaan, zij zullen hier verder advies over uitbrengen.

Thymo (21) en Marjolein (21), die beide op het dancefestival waren, hebben ontzettend genoten. Thymo: “Omdat je zo gewend bent om anderhalve meter afstand te houden en je meer dan een jaar lang geen grote feesten hebt bezocht, voelde het heel onwennig. Maar na een half uurtje sta je te dansen en mensen te omhelzen. Iedereen om mij heen was intens blij”. Vooral de jongeren, maar ook de oudere generatie festivalgangers missen deze uitlaatklep door de pandemie. Uit een onderzoek van NPO 3Vraagt werd aan 2300 jongeren tussen de 16 en de 34 gevraagd of evenementen werden gemist. Ongeveer 78% antwoorde hier ‘ja’ op. Het niet organiseren van evenementen is sociaal maatschappelijk gezien dus geen houdbare situatie.

Aan het festivalbezoek zitten wel een paar voorwaarden vast. Alle bezoekers moeten zich van tevoren testen. Ook wordt aan iedereen een apparaatje uitgereikt om alle contactmomenten vast te leggen. Marjolein: “Doordat je op het festival constant in de gaten wordt gehouden en iedereen zich van tevoren heeft getest, voelt het zelfs veiliger aan dan een dinertje met mijn vrienden”. Alle bezoekers worden vijf dagen na afloop van het festival nog eens getest.

De bezoekers kunnen voor, tijdens en na het festival voor het eerst gebruik maken van de Close-app. De app registreert onder andere de uitslag van je recent genomen corona-test en creëert een persoonlijke QR-code die je kunt laten scannen bij de entree. Close is in 2019 gelanceerd en was toen bedoeld voor persoonlijke en exclusieve informatievoorziening van evenement naar bezoeker. Nu wordt de app met dezelfde doeleinden ingezet als hulpmiddel tijdens het Fieldlab onderzoek.

Fieldlab richt zich tijdens de evenementen op het gedrag van de bezoekers. Gedurende het dancefestival werden de bezoekers door video-analyses in de gaten gehouden, en werd er gekeken naar hun gedrag. “We hebben een set maatregelen die wij onderzoeken: één daarvan is het dragen van een mondkapje”, vertelt woordvoerder van Fieldlab Tim Boersma. Het dragen van een mondkapje was tijdens het festival geen verplichting. “Naarmate het festival langer duurde, deden steeds meer bezoekers hun mondkapje af. Het is duidelijk geworden dat dit niet een maatregel is waar men zich aan houdt op zo’n groot festival”.

Het risico om besmet te raken op zo’n festival wordt zo veel mogelijk verkleind. Toch zijn na afloop van de evenementen in totaal vijf mensen positief getest. Of de personen tijdens het festival of op een ander moment besmet zijn geraakt, is volgens Fieldlab-microbioloog Andreas Voss nog niet duidelijk, meldt NOS. Omdat een festival grootschaliger is en er meer contactmomenten plaatsvinden dan bij kleinschalige evenementen, zal er eerst meer onderzoek moeten komen voordat in de zomer volop gefeest kan worden. Over de rest van de evenementen is Voss positief wat betreft de uitkomsten van het onderzoek.

Het dance-event van afgelopen zaterdag is het een-na-laatste experiment van Fieldlab. Fieldlab organiseerde eerder deze maand onder andere twee concerten in de Ziggo Dome, een theatervoorstelling en een congres. Aanstaande zaterdag zal het laatste evenement plaatsvinden: een voetbalwedstrijd tussen het Nederlands-elftal en Letland. Hierna zullen de onderzoeksresultaten naar het OMT (Outbreak Management Team) worden gestuurd, die er een advies over zal uitbrengen. Het Kabinet zal een uiteindelijk besluit nemen over dit advies, tezamen met een eventuele aangepaste routekaart van de maatregelen op evenementen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *