Motie om Keukenhof te openen door Tweede Kamer verworpen 

Motie om Keukenhof te openen door Tweede Kamer verworpen 

Beeld: anujatili via Pixabay

LISSE/DEN HAAG – De Keukenhof moet voorlopig de deuren gesloten houden voor het publiek, ondanks dat de Keukenhof beweert aan de coronaregels te kunnen voldoen. De motie die Geert Wilders (PVV) deze week indiende bij de Tweede Kamer om de Keukenhof te openen voor publiek werd de volgende dag verworpen. 

Wilders begint de aanvraag van de motie met een korte inleiding, waarin hij verwijst naar een uitspraak van Keukenhof-directeur Bart Siemerink: “Tot slot, mevrouw de voorzitter, hebben wij allemaal gezien dat de Keukenhof, de directeur (…) laatst een interview gaf en zei: Ik vind het ongelooflijk dat iedereen in ieder park mag lopen, behalve in dat van ons.” De motie van de PVV volgt snel hier achteraan: De kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende dat de kans op besmetting met corona in de buitenlucht nagenoeg nihil is, verzoekt de regering de Keukenhof te openen, en gaat over tot de orde van de dag”. 

Het interview, waarnaar Wilders verwees, is vermoedelijk het interview met De Telegraaf dat afgelopen zaterdag online kwam. Hier in noemt Siemerink het onbegrijpelijk dat de Keukenhof dicht moet blijven. Zij hebben hard gewerkt aan het park en zouden dit veilig volgens coronamaatregelen kunnen organiseren: “Van tevoren moet je een kaartje kopen, online, de kassa’s blijven dicht. Er is een maximaal aantal kaarten per uur en dus per dag beschikbaar, zodat er weinig mensen in het park aanwezig zijn”, aldus Siemerink tegen De Telegraaf. Ook geeft Siemerink aan dat ze geïnvesteerd hebben in mechanische toegangspoorten, zodat men met niemand in contact hoeft te komen. 

In de Kamer komt alleen reactie op de motie van demissionair minister Mark Rutte. Hij zegt geen ruimte te zien in versoepelingen en benadrukt dat zij niet naar de individuele ondernemingen kunnen gaan kijken. Het zou volgens hem ten opzichte van andere recreatieve instellingen niet eerlijk zijn om alleen de Keukenhof te openen. Wel laat Rutte merken dat hij het verschrikkelijk vindt om het park gesloten te houden. Hij eindigt zijn reactie met de woorden: “Dus helaas – mijn hart breekt – ontraden”.  

De motie werd uiteindelijk bij de stemming verworpen door middel van hand opsteken. De enige partijen die voor stemden waren de PVV, Forum voor Democratie en de SGP, samen vormden zij 25 stemmen en daarmee dus niet genoeg om de motie aan te nemen.  

Op Twitter laat de Keukenhof weten dat zij, ondanks de verwerping, de steun van de PVV waarderen: “Gisteren is Keukenhof besproken in de Tweede Kamer. De PVV diende tijdens het coronadebat de motie in om Keukenhof te openen. Helaas werd deze verworpen. Wij blijven geloven in een veilige openstelling van ons park. Bedankt voor deze onverwachte ondersteuning. 

De Keukenhof blijft voorlopig alleen virtueel open. De videowaarin men van achter het beeldscherm een kijkje kunnen nemen in het park, die sinds deze week online verschijnen, zijn te bekijken via de website van Keukenhof www.keukenhof.nl 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *