Extra uurtje genieten van warme lentedag en Damiaatjes klinken uur later

Extra uurtje genieten van warme lentedag en Damiaatjes klinken uur later

Foto: Sam van Opbergen

HAARLEM – De laatste dag van maart was een aangename warme dag. Dit was de eerste dag waarbij Haarlemmers konden genieten van het feit dat de avondklok een uur is opgeschoven van negen uur naar tien uur. Daarnaast was het een historisch moment omdat de Damiaatjes voor het eerst in honderden jaren om half tien klonken.

Het is al een paar uur donker en Haarlem maakt gebruik van het extra uur dat hen is gegeven om buiten te zijn. Overdag waren onder meer het Kenaupark en het Frederikspark overladen met mensen die genoten van een temperatuur rond de 21 graden Celsius. Hoewel er veel mensen dicht op elkaar zaten, heeft de gemeente geen boetes uitgedeeld voor samenscholingen. Handhavers hebben aangegeven vandaag geen boetes uit te delen, maar alleen waarschuwingen.

Om stipt half tien klinken voor het eerst in eeuwen de Damiaatjes uit de Grote Kerk niet meer om half negen. Het is een eeuwenoude traditie die vroeger werd gebruikt om kenbaar te maken aan stadsbezoekers, dat de stadspoorten om negen uur sluiten. Om half negen klonk een waarschuwing zodat de mensen van buiten de stad wisten dat ze naar huis moeten gaan. De gemeente Haarlem vond deze traditie ook zeer toepasselijk vanwege de avondklok. Daarom besloten zij om de klokken een uur later te luiden.

Thijs van Son (18) en zijn vriend Aron Holleman (19) hebben de hele dag zitten vertoeven in het Kenaupark. Thijs vertelt over zijn dag. “Dagen zoals deze zijn wel echt de dagen waar ik uiterst van wil genieten”, stelt hij. “Door corona zit ik net zoals iedereen al meer dan een jaar thuis en op mijn nieuwe studie heb ik eigenlijk nog geen goede vrienden kunnen maken, aangezien alles vanachter de laptop wordt gedaan. Van zo’n warme dag als vandaag maak ik gebruik om bijvoorbeeld met Aron te chillen en een beetje bij te praten. Met natuurlijk een blikje bier”, grapt hij.

Aron heeft een sterke mening over het afgelopen jaar: “Als je het mij vraagt vind ik de jongeren het grootste slachtoffer van een jaar coronamaatregelen”, stelt hij. “Natuurlijk is het hartstikke erg dat er zoveel mensen zijn opgenomen of zelfs overleden, maar de maatregelen die zijn ingevoerd hebben eigenlijk het grootste effect op de jongeren. Zij mogen niet meer uitgaan, naar festivals of op een terrasje zitten. Dat zijn wel echt dingen die horen bij het leven van een jong persoon.’’ Hij vindt het ook vervelend dat jongeren altijd als grote boosdoener worden neergezet. “Het afgelopen jaar kregen de jongeren de schuld van alle oplopende besmettingen. Misschien wel terecht, maar niet helemaal eerlijk. Ons wordt veel afgenomen en dan wordt vervolgens ook nog op ons neergekeken door de overheid.”

Zo rond half tien zijn er nog enkele lichtjes te zien aan de overkant van het Kenaupark en op de Grote Markt is iedereen langzamerhand naar huis gegaan. Ook Thijs en Aron houden het voor gezien en gaan richting huiswaarts, hopend op een mooie zomer.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *