Sokkenactie helpt mensen in armoede

Sokkenactie helpt mensen in armoede

Foto: Let's Do Goods

Utrecht- De sokkenactie van Let’s Do Goods helpt mensen in armoede aan sokken.  Dit doen ze door voor elk verkocht paar sokken een paar te doneren aan een hulporganisatie. Elke maand krijgt een nieuwe stad een eigen sok, ontworpen door een lokale kunstenaar. In de maand maart is Utrecht aan de beurt met de sokken ‘Vloeibaar in Utrecht’.

In Nederland leven er ruim 58.000 mensen in armoede, die afhankelijk zijn van kledinginzameling. Dit zijn niet alleen daklozen op een bankje in het park maar ook gezinnen die in stille armoede leven. ‘Deze groep krijgt meestal wel kleding van anderen of via een kledingbank maar daar zitten vaak geen sokken of ondergoed bij’, vertelt Niels Hermus, oprichter van Let’s Do Goods. ‘Dit betekent dat mensen zelf van hele beperkte budgetten sokken en ondergoed moeten kopen.’

Hermus wil met Let’s Do Goods het sokkentekort oplossen door het verkopen van sokken. Voor elk verkocht paar sokken wordt er een paar gedoneerd aan de hulpverlening ‘de Tussenvoorziening’. Dat sokken hard nodig zijn meldt de Tussenvoorziening ook. ‘Kleding zoals broeken, jassen en truien wordt goed gedoneerd maar aan sokken, onderbroeken en schoenen is vaak een tekort. Aangezien deze mensen de hele dag hun schoenen aan hebben is een schoon paar sokken hard nodig. Door het vele lopen zien we vaak problemen met de voeten ontstaan zoals ingegroeide nagels of ontstekingen.’

Er is volgens het Leger des Heils een groot sokkentekort ontstaan doordat mensen ze dragen tot dat ze kapot zijn om ze vervolgens weg te gooien en nieuwe te kopen. ‘Inmiddels zijn sokken zo goedkoop geworden dat mensen gemakkelijk nieuwe kopen en de oude weggooien.’

De sokken van Let’s Do Goods worden opgestuurd naar de contactpersoon binnen de Tussenvoorziening. Die zorgt ervoor dat de sokken verspreid worden over de opvang locaties in Utrecht. ‘Daar zijn we natuurlijk ontzettend blij mee!’

Podium bieden

Naast het helpen van mensen in armoede bieden de sokken ook een podium voor lokale artiesten uit de daklozen-community die, aldus Hermus: ‘geleven ervaring hebben op het gebied van dakloosheid, psychiatrie of verslaving.’ De Utrechtse sokken ‘Vloeibaar in Utrecht’ zijn gemaakt door Janne van atelier Spat. Janne heeft als kind altijd een dak boven haar hoofd gehad maar onder dat dak was zij vaak niet veilig. Dit heeft tot veel psychische problemen geleid in haar verdere levensloop. Ze heeft zich uiteindelijk op haar 43e los kunnen maken van de psychiatrie en op eigen kracht lukt het haar om vooruit te kijken. Het kunstwerk ‘Vloeibaar in Utrecht’ staat hier symbool voor. ‘Vloeibaar’ verbeeldt het vechten om je leven beter te maken.

Op wereld daklozen dag, 10 oktober 2021, bestaat Let’s Do Goods een jaar. Ze gaan dit vieren door de 12 verschillende sokken uit de 12 verschillende steden te exposeren in het Textielmuseum Tilburg. Hier zullen ook de originele kunstwerken van de kunstenaars tentoongesteld worden.

Vanaf 10 oktober gaat Let’s Do Goods ook ondergoed in hun collectie opnemen. Want ook aan ondergoed is een groot tekort. ‘Mensen vinden het toch vaak een beetje gênant of vies om hun oude onderbroeken te doneren terwijl dat juist hard nodig is’ meldt het Leger des Heils.

Drukte bij hulporganisaties

Uit een onderzoek van het Armoedefonds Nederland blijkt dat het aantal vragen om hulp bij lokale hulporganisaties is gestegen sinds de coronacrisis. 46% van de organisaties geeft aan dat het aantal hulpvragen is gestegen. Vooral voedselbanken ervaren een sterke stijging, 43,2% van de voedselbanken geeft aan een stijging te ervaren.

De Tussenvoorziening merkt ook dat de druk op hulpverleningen toeneemt. Voorheen ving de Tussenvoorziening dagelijks 90 à 100 daklozen op. Inmiddels zijn dit er 190. Er is vooral een toename aan gastarbeiders uit Midden- en Oost-Europa die door de coronacrisis werk- en dakloos zijn geworden en niet meer terug naar hun thuisland kunnen. ‘Er melden zich individuen en groepen mensen die we niet eerder hebben gezien, met name arbeidsmigranten.’ Meldt wethouder Maarten van Ooijen tijdens een vragenuurtje met de Utrechtse gemeenteraad.

Inmiddels zijn er 3.789 paar sokken gedoneerd. Al heel wat maar nog lang niet genoeg om de 58.000 mensen in armoede van sokken te voorzien.

Wil je ook helpen? Bestel dan hier een paar sokken.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *