Coronaregels zorgen voor scheve blikken bij horecapersoneel   

Coronaregels zorgen voor scheve blikken bij horecapersoneel   

NOORDWIJK- De zon schittert op de Noordzee, er is geen wolkje aan de lucht te bekennen, en de zilte zeelucht doet denken aan vakantie. Het is een ontzettend warme dag voor eind maart. Normaal gesproken gaan Nederlanders bij de eerste tekenen van de lente met zonnebrillen op, een bakkie doen op het terras van een strandtent. Dat is dit jaar wegens de maatregelen door covid19 een tikkeltje anders…

Alle Noordwijkse strandtenten hoefden dit jaar hun paviljoens niet af te breken, zo probeerde de gemeente de horecaondernemers een beetje tegemoet te komen. De meeste strandtenten hebben nu vanwege Corona en de vele strandwandelaars een ‘take-away’ geopend. Mensen mogen niet op de terrassen zitten maar wel een drankje of hapje afhalen. Hier wordt dan ook gretig gebruik van gemaakt, zeker nu het prachtig weer is.

Veel mensen nemen hun ‘take away’ lunch en koffietje mee naar hun picknickkleedje. Er vormen zich veel groepjes op het zand. Mensen lachen en groepen jongens zijn aan het voetballen. Kinderen bouwen zandkastelen terwijl hun ouders met een rosétje in de hand van elkaars gezelschap en de zon genieten. Het lijkt bijna alsof er niets aan de hand is, de 1,5 meter afstand regel lijkt vandaag geen prioriteit te hebben.

Dit zorgt bij de horecaondernemers voor scheve blikken. Jordi Willekes (23) is manager van Strandclub Witsand, en laat maar al te graag zijn mening horen over de volgens hem ‘oneerlijk Corona regels’. “Het zomerseizoen is weer begonnen, wij houden ons al maanden netjes aan alle regels en zijn dus ook al een hele tijd dicht.” Het terras is afgesloten met linten en kruizen om aan te geven dat mensen geen gebruik van de stoelen en tafels mogen gebruiken. “Dat is ontzettend balen maar we zitten allemaal in hetzelfde schuitje. Tenminste dat dacht ik, want wat ik hier nu zie gebeuren, daar krijg ik echt flink de kriebels van. Wij mogen onze terrassen niet openen, maar het strand is wel afgeladen met een hele horde mensen. Denk maar niet dat zij de voorgeschreven afstand van 1,5 meter waarborgen. Nee ze zitten allemaal hutjemutje op elkaar. Je kunt je voorstellen dat dit als heel onrechtvaardig voelt, wij kunnen als horecaonderneming op onze terrassen prima de afstand controleren tussen de tafels en mensen. Toch mogen onze terrassen niet open… Maar mensen mogen wel een aantal meter verder op, in kluitjes van onze ‘take away’ genieten. Wij verwelkomen de gasten liever op gepaste afstand bij ons op het terras” aldus Willekes.

En zo zien de mensen het op het strand ook, zoals Hanna Schoneveld (19), zij is studente en zou maar al te graag weer verwelkomd worden bij de strandtenten. “Ik begrijp dat dit voor de horecaondernemers een heel vervelend gevoel is, maar er is zo weinig te doen. Het is ook logisch dat iedereen met dit mooie weer naar het strand toegaat”. Het liefst gaan we natuurlijk lekker een cocktail op het terras drinken, maar dat gaat helaas niet. En we moeten het zeker als studenten toch een beetje leuk maken voor onszelf in deze bijzondere tijd” aldus Schoneveld.

Feit is dat het een lastige en onzekere periode is. Wie weet kan er deze zomer weer fijn op 1,5 van een etentje of drankje genoten worden bij de strandtenten. Voor nu geniet iedereen op zijn of haar handdoekje op het strand en proberen de horecaondernemingen er het beste van te maken met hun afhaalpunten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *