Speciale dove stembureaus op Utrecht station

Speciale dove stembureaus op Utrecht station

Foto door Element5 Digital

Het stemmen is weer begonnen. Dit jaar is niet alleen alles anders vanwege corona, maar er zijn ook speciale stembureaus ingericht voor mensen die doof of slechthorend zijn. In Utrecht zijn er twee gebaren talige stembureaus, waaronder bij het stadskantoor in Utrecht. Hier waren er de hele dag stembureauleden aanwezig die met de Nederlandse gebarentaal kunnen communiceren.

Het stemmen voor de tweede kamer verkiezingen is begonnen. Vanwege de corona crisis kon je dit jaar op 15, 16 en 17 maart stemmen. Op maandag en dinsdag is het de bedoeling dat ouderen en risicogroepen veilig kunnen stemmen, hierdoor worden niet alle stembureaus overbelast en is het makkelijker om de coronaregels te volgen. Bepaalde stemlocaties zijn speciaal ingericht zodat mensen die doof zijn of die een lichamelijke beperking hebben ook goed geholpen kunnen worden.

Het stadskantoor is omgetoverd in een stemlokaal, overal staan schermen stemhokjes en de rode potloodjes mag je hier gelukkig gewoon mee naar huis nemen. Het is naast Utrecht centraal, maar het stemlokaal is goed voorbereid op de drukte. Op de grond zie je afstand lijnen en iedereen moet de handen desinfecteren bij binnenkomst.

Zodra je je stempas hebt ingeleverd, krijg je je stembiljet van Jarzhinio, een jongen die helpt als stembureau lid bij de verkiezingen. Hij legt via zijn doventolk uit waar je naartoe moet, en wat je moet doen als je klaar bent.

Als ik zelf klaar ben met stemmen, en mijn stembiljet netjes in de bus heb gedaan, vraag ik hem hoe het stemmen voor hemzelf is. Hij verteld dat veel mensen bang zijn voor miscommunicatie en dat het heel veel energie kost om te communiceren met mensen die niet de Nederlandse gebarentaal beheersen.

Zo vertelt hij ook dat hij het belangrijk vindt dat mensen zoals hij zich ook uitgenodigd voelen om te komen stemmen. Hij maakt duidelijk dat hij het zonde zou vinden als mensen te bang zijn om te komen stemmen omdat ze zich niet begrepen zullen voelen.

Sociaal onderzoeker Lisa Henderks is het brein achter het initiatief. Ze komt vaker op voor de dove gemeenschap, omdat ze zelf erg goed snapt hoe het is om niet begrepen te worden. Op haar website kan je precies volgen waar de 25-jarige sociaal wetenschapper en schrijfster vindt dat er nog ruimte is voor verbetering. Aan Vice vertelde ze dat ze zich eerst had aangemeld als stembureaulid, maar daarna contact heeft gezocht met de afdeling verkiezingen in Utrecht. De gemeente heeft geen moment getwijfeld en was erg enthousiast over het plan van Lisa. Vanuit haar dove gemeenschap heeft ze mensen gevraagd die wilden helpen. Utrechtse krant dat ze erg blij is met de aandacht voor de dovengemeenschap door onder andere Irma van de persconferenties.

De voorzitter van stemlocatie Utrecht stadskantoor, Carolien, merkte op dat het woensdag wel drukker was. ‘We hadden er gelukkig al op gerekend, en we hebben ook geluk met de grote ruimte waar we gebruik van kunnen maken, iedereen kan zich keurig aan de corona maatregelen houden.’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *