Initiatieven voor eenzame bewoners in Hillegom

Initiatieven voor eenzame bewoners in Hillegom

HILLEGOM- Uit onderzoek van het Nivel, In opdracht van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS), is bewezen dat thuiswonende ouderen meer last hebben van emotionele eenzaamheid. Ruim een kwart van hen gaf aan dat de coronacrisis voor meer eenzaamheid heeft gezorgd. Door deze crisis komen ouderen bijna twee keer zo weinig buitenshuis dan daarvoor. Zij krijgen zelden bezoek omdat zij in de risicogroep vallen.

“Er zijn zoveel mensen die niet de deur uit kunnen en eenzaam zijn, het is daarom belangrijk dat mensen elkaar helpen door een luisterend oor te bieden.” Vertelt Arie van Erk, burgermeester van Hillegom. In deze lastige en onvoorspelbare tijd is zijn rol als burgermeester van belang: “Ik heb twee rollen, de burgermeester rol en de burgervader rol.” De burgervader rol is in deze tijd heel belangrijk, mensen hebben behoefte om elkaar te zien en een gesprekje aan te gaan. Alleen gaat dit nu lastig. Om toch nog een beetje contact te houden met de bewoners is de burgermeester bezig met het maken van persoonlijke filmpjes, teksten te schrijven en de bewoners ten alle tijden op de hoogte houden van het laatste coronanieuws.

“Ik probeer zoveel mogelijk contact te hebben met bewoners, ik kan natuurlijk weinig op bezoek gaan maar als het lukt kom ik graag langs.”

Ook buurtwerkers Carlijn French en Dionne Scheepmaker, van het Welzijnskompas gevestigd in Hillegom en Lisse, zijn bezig om bewoners een hart onder de riem te steken. “Wij gaan als buurtwerkers de buurt in, omdat daar de mensen zijn die hulp nodig hebben, vragen hebben of een gezellig gesprekje aan willen gaan.” Zij rijden rond met een tuktuk die vol zit met hartverwarmende post, gemaakt door mede Lissers en Hillegommers. Dit kunnen kaarten, tekeningen, haakwerkjes en nog veel meer zijn. Dionne en Carlijn gaan niet alleen langs bij inwoners die zich eenzaam voelen maar ook bij jarigen of inwoners die in het zonnetje gezet mogen worden.

“Het is ontzettend belangrijk dat je mensen in de ogen kan aankijken. Laatst vroeg ik aan iemand hoe het met hem ging, hij zei dat het goed ging, maar toen ik door ging vragen sprongen de tranen in zijn ogen. Het is daarom zo belangrijk om een Face-to-Face gesprek met eenzame bewoners te hebben.” Aldus Dionne Scheepmaker.

De politieke partij Hart voor Hillegom ondersteunt dit initiatief van harte. “Tour d’amour levert een bijdrage aan het bestrijden van eenzaamheidsgevoelens bij mensen die het nodig hebben. Voor alleenstaanden en ouderen is het lastig om mensen te ontmoeten. Mede omdat ze zelf vaak een kwetsbare gezondheid hebben of vanwege het feit dat ze weinig familie en vrienden in de buurt hebben. Wij vinden dat Tour d’amour een waardevol initiatief is, waar ook de gemeente veel aan zou kunnen hebben. Bij de mensen waar ze langs gaan wordt duidelijker waar de nood het hoogst is en wat deze mensen het meest nodig hebben om het leven positiever te beleven. Dit kan de gemeente dan verder oppakken.”

Hart voor Hillegom vindt ook dat de jongeren het moeilijk hebben in deze coronatijd en hebben daarom het initiatief genomen om speciaal voor hen iets te organiseren. Ze organiseren op 12 april een speciale avond voor jongeren waarin ze met elkaar in gesprek gaan over het sportpark en wat jongeren in Hillegom missen. Tussendoor is er een quiz met een prijs voor de winnaar. Een ongedwongen manier om Hillegomse jongeren elkaar te helpen ontmoeten. De ontmoeting is digitaal. “Een ontmoeting via de digitale snelweg is beter dan geen ontmoeting!” Aldus woordvoerder van Hans Cornet en Anita van Vliet, oprichters van Hart voor Hillegom.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *