Pop-up priklocatie draait op volle toeren in Zandvoort

Pop-up priklocatie draait op volle toeren in Zandvoort

Foto: Jelmer Koper

Als bewoner of bezoeker van Zandvoort kom je er regelmatig langs: de Tolweg. Het is namelijk het straatje naast het begin van een van de toegangswegen van de gemeente. Sinds een aantal dagen staat precies in het midden tussen de radiostudio en een fietsenwinkel een nieuw iets, namelijk een pop-up vaccinatielocatie. De GGD Kennemerland opende maandag 29 maart hier de eerste mobiele vaccinatielocatie van Nederland op het lege terrein aan de Tolweg in Zandvoort.

Je wordt naar het terrein geleid via verschillende gele borden met de tekst ‘GGD vaccinatielocatie’. Je moet eerst even goed zoeken, want de pop-up bevindt zich namelijk iets verder op het lege terrein. Niet direct aan de straat kant zeg maar. Op de woensdag, de derde dag, was de tent al vol operationeel zijn werk doen. De pop-up priklocatie was immers al voorbereid op vrijdag 26 maart en kon zo dus vanaf dag één 78 prikken per dag gaan zetten.

Bij de opening was naast de burgemeester van Zandvoort, David Moolenburgh, ook Bert van de Velden, directeur van GGD Kennemerland, aanwezig. “Doordat Zandvoort een decentrale ligging kent, leent deze gemeente zich uitstekend voor een pop-up vaccinatielocatie. Voor ouderen is het fijn dat zij nu voor de eerste en tweede prik dichtbij huis terecht kunnen”, zegt Van de Velden op een vraag van de pers. Aangezien Zandvoort en daarmee de GGD Kennemerland een primeur had als eerste pop-up vaccinatielocatie van Nederland, kon de opening ervan rekenen op veel belangstelling.

Burgemeester David Moolenburgh overhandigt bloemen aan directeur van GGD Kennemerland Bert van de Velden | Foto: GGD Kennemerland
Als je even later op de woensdag nog eens terug keert bij de priklocatie zie je dat het werk onverminderd door blijft gaan. Toevallig op dat moment is er net een mevrouw klaar met een toegediend krijgen van een vaccin. “Heel erg blij en tevreden dat ik nu mijn tweede prik heb ik kunnen ophalen”, zegt de 76-jarige mevrouw De Wilde die inmiddels beide prikken heeft gekregen. “Het scheelt ook dat ik niet meer helemaal naar Schiphol hoef te rijden of gebracht moet worden, maar dat ik nu gewoon in mijn eigen woonplaats terecht kon”, voegt De Wilde toe.

Er zit enige tijd tussen de momenten dat mensen kunnen worden gevaccineerd. De locatie is klein en de persoon moet eerst nog 15 minuten wachten op locatie, om eventuele directe bijwerkingen meteen te constateren. Juist op dat moment even de gelegenheid om een medewerker van het pop-up prikstation te spreken. “Ik ervaar het als eervol en een waardevolle taak om op deze vaccinatielocatie actief te zijn”, zegt de medewerkster die vier dagen per week ’s middags te vinden is op de locatie.

Voorkant pop-up vaccinatielocatie | Foto: GGD Kennemerland

Het pop-up prikstation blijft in totaal tien weken staan aan de Tolweg in Zandvoort. Er is alleen minder goed nieuws voor de mensen die dit stuk nu lezen en zich afvragen of zij hier ook nog terecht kunnen. De locatie is namelijk voor de volledige periode van operationaliteit bijna helemaal volgeboekt. Dan is het voor diegene toch nog even uitwijken naar andere locaties. Gelukkig zijn begin maart in Haarlem en Beverwijk grote vaccinatielocaties geopend. Met deze mobiele vaccinatielocatie staat Zandvoort in elk geval weer even op de kaart en kan het na deze coronatijd met trots terugblikken op haar bijdrage aan het vaccinatieprogramma tegen het coronavirus.

Over de auteur

Jelmer Koper

Mijn interessegebied is heel breed: van politiek tot muziek & entertainment, als er maar een mooi verhaal achter zit. Of je er natuurlijk een goed verhaal van kunt maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *