De eerste werkzaamheden zijn verricht voor de komst de vernieuwde haven in Heemstede

De eerste werkzaamheden zijn verricht voor de komst de vernieuwde haven in Heemstede

Beeld: Havendreef, Pietersbouwtechniek

12 maart 2021

HEEMSTEDE- Afgelopen week zijn de eerste werkzaamheden aan de vernieuwde haven van start gegaan. De plannen zijn opgezet door een initiatief van de gemeente genaamd: Havenlab. Zij bestaan uit een groepje ondernemers, buurtbewoners en belanghebbende. Ze zijn verantwoordelijk voor de herinrichting van de haven. Eind juni verwachten ze klaar te zijn.

In 2015 werd besloten de haven als pilot te gebruiken voor burgerparticipatie: het Havenlab. De bedoeling van de herinrichting van de haven is om een prettige plek te creëren om te kunnen recreëren. Er zullen bankjes en een ‘steigertrap’ komen waar bezoekers even kunnen zitten om van de haven te genieten of te praten. Ook kunnen hun boten kunnen aanmeren. Ook heeft men gedacht aan invalide en mensen met kinderwagens. Voor hen komen er hellingbanen. De vernieuwde haven is gelegen tussen Heemsteedse Dreef, Havenstraat, Industrieweg en Van den Eijndekade, inclusief het aangrenzende deel van het Heemsteeds Kanaal tot en met de Kanaalweg. Verder komen er voor Heemsteedse booteigenaren een vaste ligplaats.

De herinrichting van de haven bestaat onder meer uit de aanleg van steigers en het plaatsen van een sanitaire voorziening. De omgevingsvergunning voor de sanitaire voorziening wordt nog voorbereid. Deze week is de aannemer begonnen met het heien van de palen voor de steigers. Wethouder Nicole Mulder: “Het is al lang een wens van de gemeente om de haven anders te gebruiken en in te richten. Ik ben heel blij dat we nu het plan van het Havenlab kunnen waar maken. Een mooi voorbeeld van participatie! Deze groep burgers heeft zich indertijd actief ingezet voor een mooiere haven en straks kan iedereen hiervan genieten. Er is ook ruimte voor huurboten. Ik hoop dat er een ondernemer komt die boten gaat verhuren zodat nog meer mensen ook op het water kunnen genieten van deze plek.”

Er is een horeca-voorziening aan het water. Die zit op de begane grond van een hoog nieuwbouwcomplex. Dit gebouw is beeldbepalend en behoorlijk dominant. Aan de kant van de Dreef komen zitsteigers. Een buurtbewoonster vlak bij de haven vertelt wat ze van de plannen vindt: ‘Je ziet de contouren en het lijkt een gezellige omgeving te worden. Je kan straks vissen, zwemmen, suppen, varen en lekker genieten op het terras van het restaurant. Er is een leuk ophaalbruggetje gebouwd waardoor je op een leuke manier de haven binnen komt varen. Deze plek lijkt ideaal om leuke evenementen te organiseren. Kortom het is een geweldige aanwinst voor Heemstede!’, Aldus Maria van Niel.

In de haven komen ook ligplaatsen waar met een vergunning een vaartuig mag liggen. De belangstelling hiervoor is zeer groot. De gemeenteraad gaat nog besluiten over de manier van vergunningverlening voor die plekken.
Men kan daarom geen ligplaatsvergunning aanvragen. De gemeente zal daarom ook geen wachtlijst opstellen voor belangstellende. Volgens de website van de gemeente Heemstede. Overigens meldt Willem Eijk (projectleider infra) wel: ‘Mijn collega Ronald van der Aar is bezig met het opstellen van een ligplaatsenbeleid voor ligplaatsen in Heemstede.’ Vooralsnog is nog niks bekend over de ontwikkelingen op dit vlak.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *