April doet wat hij wil

April doet wat hij wil

HILLEGOM- Je kijkt naar buiten, de zon schijnt, je trekt een dun jasje aan en op het moment dat je een stap naar buiten zet begint het te sneeuwen. En dit allemaal binnen een half uur tijd. Deze afgelopen dagen lijken alles te kunnen qua weer, het sneeuwt, het regent, het hagelt en de zon schijnt. Het gezegde ‘april doet wat ‘ie wil’ zeggen ze dus niet voor niets.

Het weer is erg wisselvallig momenteel, het gaat van winter- naar lenteweer. Maar hoe is het mogelijk dat het weer zo erg aan het schommelen is? Willfred Janssen, Meteoroloog van Weerplaza, vertelt dat wij op dit moment precies tussen de seizoenen in zitten. Het zuiden van Europa is al goed aan het opwarmen terwijl het in het noorden van Europa nog echt koud is. “Afgelopen weken hebben wij gemerkt dat wij tussen het zuiden en noorden van Europa in zitten. Zo hebben wij afgelopen week de Spaanse wind gevoeld van het zuiden, hierdoor kon het ineens 25 graden worden. En een week later hebben wij te maken met een noordelijke wind, deze komt van de Noordzee af. Door de combinatie van kou en een groot neerslaggebied, kan er dus sneeuw en hagel vallen.”

Ook Bo Martina, bewoner van gemeente Hillegom, heeft last van het wisselvallige weer. “Ik vind het super lastig om mij te kleden op dit weeromstandigheden. Toen ik vanochtend door het raam keek zag het er zonnig uit, dus besloot ik een bloesje aan te trekken. Ik ben nu buiten aan het wandelen en het begint ineens te sneeuwen. Ik vind het echt bizar! Een week geleden smeerde ik mij nog in tegen de warme zon en nu moet ik mijn bloesje uitdoen en een dikke winterse trui aantrekken. Ik vind het maar raar hoe het van zon naar sneeuw kan gaan.”

NOS-Weervrouw Willemijn Hoebert legt uit hoe er een warme zon tussen de buien door kan komen. “De zon is op dit moment heel krachtig. Dus als de hagel of sneeuwbuien dan voorbij zijn en de lucht opentrekt, is het contrast heel groot. Het voelt dan opeens weer als lenteweer aan.” Daarnaast lijkt het contrast ook groter omdat vorige week temperaturen van 25 graden gemeten zijn.

In theorie zou het kunnen dat de wind volgende week zich weer gaat omdraaien, en dat wij dan de zuidelijke temperaturen weer krijgen van 25 graden. Alleen weerman Willfred Janssen zegt dat wij hier niet vanuit moeten gaan. “Als wij naar de modelberekeningen kijken, lijkt het er niet op dat de wind zich gaat draaien. We blijven voorlopig nog echt aan de koude kant zitten maar de temperaturen nemen wel toe aankomende dagen. Dit komt omdat we richting de zomer gaan en de temperaturen daarbij ook omhoog gaan. De sneeuwbuien en de hagelbuien zullen wel afnemen door de stijgende temperaturen dus voor nu moet je je zonnebril en je paraplu meenemen naar buiten, dan ben je altijd voorbereid!”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *