De blinde vlek voor extreemrechts geweld

De blinde vlek voor extreemrechts geweld

Bron: flickr.com

Christchurch, El Paso, Utoya en Hanau. Vier verschillende steden, verspreidt over drie continenten. Hetgeen wat ze met elkaar verbind zijn de bloedige terroristische aanslagen vanuit extreemrechts. Hoe graag populistische leiders zoals Donald Trump, Geert Wilders en Marie le Penn het neonazistische geweld willen relativeren en ontkennen, het geweld komt op de dag van vandaag vanuit rechts.

Wanneer wij in Nederland denken aan terrorisme, komt vaak het moslimterrorisme bij ons op. Dit is volkomen begrijpelijk. Sinds de aanslagen van 9/11 zijn meer dan 63 procent van alle aanslagen gepleegd door moslimextremisten, blijkt uit cijfers van the Global Terrorism Database. Echter, is er nog een trend zichtbaar. Die van extreemrechts. Volgens het onderzoek is het aantal rechtsextremistische aanslagen sinds 2014 bijna verdriedubbeld. De verwachting is dat dit aantal alleen maar zal toenemen. Maar nu hoor ik mensen al zeggen: ‘‘extreemlinks is toch extremer of minstens even erg.’’ Als je terugkijkt in de geschiedenis is dit zeker waar. In de jaren zeventig en tachtig zijn er relatief gezien meer doden gevallen door terroristische aanslagen dan in de laatste twee decennia. In tijden van autonomie en buitenparlementair activisme ontstonden antikapitalistische strijdgroepen in Europa zoals de RAF, ETA, IRA en de Rode Brigade. Zij waren de meest actieve terroristische organisaties in Europa. Groepen van hetzelfde formaat en ideologie zijn tegenwoordig grotendeels verdwenen.

Waar er in de jaren zeventig een duidelijke ruk naar links zichtbaar was, is die tegenwoordig volledig verdwenen. Het politieke landschap is de afgelopen jaren steeds meer opgeschoven naar rechts. Waar de ideeën van Pim Fortuyn vroeger als extreem werden gezien, zou hij tegenwoordig de gematigde versie van Baudet zijn. Extreemrechtse thema’s zoals: culturele assimilatie, ultranationalisme en autoritaire tendens worden verpakt in een gematigder jasje. Dit kwam goed naar voren tijdens de toespraak van Baudet na de verkiezingsuitslag van de Provinciale Staten. Tijdens een twintig minuten lange tirade vol met corporaal pseudo-intellectuele gebrabbel, deed hij ook vrij extreme uitspraken. Hij refereerde meerdere malen naar het extreemrechts gedachtegoed, met het gebruik van bedenkelijke termen. Het feit dat een partijleider deze uitspraken kan doen, zegt wat over het politieke klimaat waar wij ons momenteel in bevinden.

Er is ook een trend aan de gang waarin patriottische actiegroepen als Pegida steeds meer aandacht in de media krijgen. Volgens onderzoeksgroep Kafka zijn overigens veel leden van Pegide (oud) lid van neonazi partij NVU (Nederlandse Volks-Unie) Vaak zie je ze voorbij komen in bijvoorbeeld Powned. Het lijkt alsof gedachtegoed wat vroeger ondenkbaar was, tegenwoordig vrij normaal lijkt te worden. Neonazistische ideeën zijn ondertussen politiek bespreekbaar geworden. De extreemrechtse ideeën vanuit de NVU zijn merkbaar te horen in de Tweede Kamer.

Heeft de verrechtsing van de samenleving invloed op rechts terrorisme? Uiteraard blijft het lastig om zulke vragen te beantwoorden. Maar het is een feit dat partijen als FVD en PVV met extreemrechtse trekjes veel stemmers ontvangen. Kijk maar naar de Tweede Kamerverkiezingen.

Het extreemrechtse geweld in ons land is gelukkig nog niet zo groot als in bijvoorbeeld Duitsland. Het is echter wachten totdat iemand het heft in eigen handen gaat nemen, waarmee de bom wordt gebarsten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *