Een bindend referendum past niet bij het Nederlandse parlementaire systeem

Een bindend referendum past niet bij het Nederlandse parlementaire systeem

Bron: Geotrendlines

Binnen het systeem van de Nederlandse democratie is een bindend referendum overbodig en niet verstandig.

Al jaren wordt er gediscussieerd of er in Nederland een bindend referendum moet komen. Voorstanders hiervan zeggen dat de democratie achteruit gaat als er geen sprake is van een bindend referendum. Er was veel opspraak in 2018 toen het raadgevend referendum officieel werd afgeschaft. De destijds zestienjarige ik vond het onbegrijpelijk; een democratie is toch bedoelt zodat burgers directe inspraak in het beleid hebben? En waarom is er überhaupt geen bindend referendum? Inmiddels ben ik er achter gekomen dat binnen ons huidige systeem een raadgevend/bindend referendum onnodig is, en zelfs overbodig.

Zoals iedereen leert bij de lessen maatschappijleer, worden elke vier jaar volksvertegenwoordigers gekozen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Iedereen boven de achttien mag zelf uitkiezen welke partij bij hun overtuigingen passen en mag dan ook nog eens een persoon uitkiezen binnen die partij bij wie ze een goed gevoel hebben. De afgelopen jaren was de opkomst van deze verkiezingen spectaculair hoog: meer dan tachtig procent van de stemgerechtigde kwam opdagen. Hierna volgt de vorming van een coalitie die mag regeren de aankomende vier jaar. Eigenlijk kies je voor mensen die over het algemeen veel meer kennis hebben over bepaalde thema’s dan de gemiddelde burger. Als je dit nog niet democratisch genoeg vindt, ga je toch zelf in de Tweede Kamer zitten? Het mooie is dat dit ook kan. Zodra je achttien bent krijg je de mogelijkheid om je verkiesbaar te stellen.

Ook is het idee van een bindend referendum verontrustend, als je bijvoorbeeld kijkt naar de demografie in een land. Bij een vergrijste bevolking zal er vaker worden gestemd voor zaken die totaal niet gunstig zijn voor de jongere bevolking. Dat zag je een aantal jaar geleden ook met de Brexit, die gekozen werd dankzij een bindend referendum. Het Verenigd Koninkrijk kent op dit moment een oude bevolking, wat terug te zien was in de uitslag van het referendum. Of de Brexit een goede keuze is kan je over discussiëren, maar het feit blijft dat deze uitkomst ten zeerste gunstig is voor de oude Britten en veel minder voor de jongeren.

Stel je voor: je krijgt in Nederland bindende referenda over alle belangrijke kwesties binnen ons land. Bijvoorbeeld de vaccinatieplicht of de ‘minder Marokkanen-kwestie’. De PVV en FVD hebben bij elkaar vijfentwintig zetels. Uiteraard is dat verre van een meerderheid. Echter, kan het gebeuren tijdens de opkomst bij het stemmen over een bindend referendum, de meerderheid bestaat uit PVV en FVD-stemmers. Maar goed, het is een democratische beslissing, dus dan maar ‘alle’ Marokkanen het land uit sturen? Of je dit nu wilt of niet, het zou een onmogelijke opgave zijn, en zou natuurlijk volstrekt tegen de Grondwet in gaan. Maar dit is puur om een voorbeeld te geven. Het is niet verstandig om alle burgers te laten stemmen over kwesties waarbij sommigen te weinig capaciteit over beschikken.

Al de bovengenoemde argumenten vormen bij lange na nog niet een opsomming om tegen een bindend referendum te zijn, maar het is bedoeld om een goed idee te geven over waarom het juist géén goed idee zou zijn. Ik heb namelijk het idee dat sommige mensen nog niet beseffen hoe catastrofaal een bindend referendum zou zijn. Waaronder mijn zestienjarige ik. Dus voor nu zeg ik: lang leve de  Nederlandse democratie!

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *