Ramadan begint voor de tweede keer in Lock down.

Ramadan begint voor de tweede keer in Lock down.

Haarlemmermeer – Sinds de laatste vier maanden heeft de Nederlandse regering van 21.00 uur tot 4:30 uur een nachtverkeersverbod opgelegd. Het doel hiervan is de verspreiding van de Coronavirus tegen te gaan. Door dit besluit valt de ramadan dit jaar tijdens het nachtverbod, waardoor collectieve avondgebeden in moskeeën worden opgeschort en gezinnen na het Iftar niet mogen vertrekken, met strikte wetten om bijeenkomsten en bezoeken te voorkomen. Iftar is het eerste eten na het vasten. De islam is de op een na grootste religie in Nederland, waar het aantal moslims 5% van de bevolking is, dat wil zeggen ongeveer 850.000 moslims (volgens schattingen van 2006). Moslims beschouwen Ramadan als een van de belangrijkste vijf zuilen van de islam. De moslims onthouden zich de hele dag van eten en drinken en families komen bij zonsondergang samen om met elkaar te eten en daarna naar moskeeën te gaan om erediensten uit te voeren.

Ramadan dit jaar is vreugde verloor. Het is niet zoals in andere jaren was. Alsof je een maand kerst viert in je eentje zegt Ghalia Alwattar (36) ‘’we aten met familie en buren en tijdens de dertig dagen van Ramadan nodigden we goede vrienden en buren uit om thuis bij ons te eten en dan gingen we allemaal bidden. De ware betekenis van Ramadan is de ontmoeting en gezelligheid die dit jaar verviel vanwege Corona en de avondklok, naast het feit dat ik ver weg ben van mijn familie in Syrië, wat me dit jaar nog verdrietiger maakt’’.

Bij een eerder bezoek aan de Rahman-moskee in Hoofddorp, merkte ik dat er niet veel aanbidders of koranlezers waren. Iedereen draagt ​een ​mondkapje en iedereen heeft zijn eigen gebedskleed. Daarnaast is er een volledige toewijding aan de grote collectieve scheiding tussen mensen, zoals het houden van afstand tussen elkaar. In de moskee heb ik ervaren dat er op veel plekken handreinigingsmiddel aanwezig is, extra bekleden en reservemaskers voor het geval dat iemand zijn mondkapje en zijn kleed is vergeten mee te nemen. In een interview met de imam van de moskee, Muhammad Ismail (65), vertelde hij dat het bidden van Tarawih in de moskee een van de belangrijkste rituelen van de Ramadan voor moslims is. Sommige moslims wijden zich niet aan het gebed in het algemeen, maar wijden zich wel aan het Tarawih-gebed om spiritualiteit en geruststelling te krijgen. Tarawih is de naam van het gebed tussen het nachtgebed en het ochtendgebed. Dit is wat de imam dit jaar het meest heeft gemist tijdens de Ramadan, naast een duidelijke afname van het aantal aanbidders als gevolg van de Corona-pandemie, wat het verdriet van de imam dit jaar en ook het voorgaande jaar het meest heeft aangewakkerd. Het bestaan van deze afstand tussen mensen is natuurlijk en logisch, maar door de agressiviteit waarmee sommigen met elkaar omgaan uit angst voor ziekte en infectie nam zijn verdriet toe.

In mijn gesprek met een van de aanbidders, Ahmed (18) vertelde hij dat het voor gelovigen niet is toegestaan ​​om naar de moskee te komen voor het bidden of om na het gebed voor een langere periode in de moskee te blijven. Dus iedereen moet het gebed op zijn eigen plaats verrichten, de afstand bewaren en onmiddellijk na het bidden de moskee verlaten om de verspreiding van Corona te beperken. In de voorgaande maanden van de Ramadan was het gebruikelijk dat hij lang voor de gebedstijd naar de moskee kwam om de Koran te lezen en om tijd door te brengen met de imam. Tevens om naast het gebed te luisteren naar een islamitische les met enkele andere jonge mensen, maar dat is tijdens deze Ramadan niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *