Wens museumvereniging: opengaan zonder testen

Wens museumvereniging: opengaan zonder testen

© Twycer / www.twycer.nl

AMSTERDAM- Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) liet 6 april weten dat ze deze maand gaan beginnen met proeven met toegangstesten, om bezoeken aan onder meer musea, theaters, dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Echter denkt de museumvereniging dat deze proeven met toegangstesten niet nodig zijn voor musea. “Musea kunnen op een veilige manier opengaan, zonder de verplichte coronatesten.” Aldus woordvoerster Janneke Visser.

Met toegangstesten denkt minister van VWS Hugo de Jonge dat activiteiten voorzichtig en verantwoordelijk weer mogelijk kunnen worden. Het gaat bij de proeven om niet-vergunning plichtige activiteiten, op maximaal drie aangesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers.

De kosten van de tests zijn bij de proeven voor rekening van de overheid. Maar omdat veel bedrijven verlies hebben gemaakt afgelopen maanden, kunnen zij zelf kiezen of zij de kosten voor hun rekening nemen of die aan de bezoekers overlaten.

Samen met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt de museumkaart mee aan een pilot voor een tijdelijke heropening van musea, gecombineerd met een gratis sneltest. 17 musea, verspreid door het land doen mee aan de proef. De proeven zijn per regio ingedeeld, steeds gaat in een deel van het land een museum open voor drie dagen. De heropening vindt van 19 tot en met 25 april plaats.

Ondanks dat veel bedrijven enthousiast zijn over de testlocaties, staan de zeventien musea die hun medewerking hebben toegezegd niet te springen om op deze manier hun deuren te openen. Directeur van het Scheepvaartmuseum, Michael Huijser, vertelt dat hij blij is dat het museum weer open mag, maar vindt dat het museum ook open kan zonder een verplichte coronatest. “Wij zijn een groot museum dat graag open wil, daarom doen wij ook mee aan de testlocatie. Alleen denken wij dat wij meedoen aan de verkeerde test, het is altijd al veilig bij ons geweest.” Ook woordvoerster van de Museumvereniging, Janneke Visser, bevestigt dit. “Uit onderzoek is gebleken dat onze bezoekers vinden dat tijdens de periode voor deze lockdown, de zeventien musea op een veilige manier open kunnen gaan, zonder een coronatest. Ook zijn er geen grote corona-uitbraken geweest in de musea.”

Mensen die naar de testlocaties willen, moeten zich bij een speciale teststraat laten testen op het coronavirus. Deze test moet binnen veertig uur voor het evenement ondergaan zijn. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Na een negatieve uitslag, komt er in je e-mail een code binnen die in de Corona Check-app kan worden gezet. Met die code kunnen mensen toegang krijgen tot het gekozen evenement. Voor de coronatesten komt er extra capaciteit in speciale straten van de Stichting Open Nederland, zodat de vrijetijdstesten geen beslag leggen op de locaties van de GGD voor mensen met klachten.

Ook mensen die gevaccineerd zijn, dus beschermd zijn tegen het coronavirus, moeten een negatieve testuitslag kunnen laten zien. Binnen de musea gelden ook nog de 1,5 metermaatregelen. “Wij willen een veilig gevoel creëren in ons museum. Wij hebben daarom gekozen om de 1,5 meter maatregel te blijven hanteren, om zo een zo veilig mogelijke omgeving te creëren voor de bezoekers.” Aldus Michael, directeur van het Scheepvaartmuseum.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *