Weigeren bloedonderzoek levert zestig uur taakstraf op

Weigeren bloedonderzoek levert zestig uur taakstraf op

plaatje van een gebouw met een weegschaal

HAARLEM/ZAANDAM-De verdachte W. werd staande gehouden bij een politiecontrole in Zaandam op 1 juni. Hij werd positief getest op cannabis door een speekseltest en moest mee naar het bureau op verdenking van rijden onder invloed. Daar weigerde de verdachte een bloedtest en werd zijn rijbewijs voor elf dagen ingenomen. Op 15 april werd in de rechtbank van Haarlem besloten dat hij een elf-daagse rijontzegging en zestig uur taakstraf krijgt.

In de zaal zitten de verdachte W. en zijn advocaat tegenover de politierechter om te oordelen wat de passende straf is bij het weigeren van het bloedonderzoek op 1 juni in Zaandam. W. vertelt dat hij uit woede besloot om de bloedtest te weigeren. “Ik was boos op mijzelf en op de politieagente die mij niet zo netjes behandelde, zij maakte onnodige opmerkingen die mij irriteerde”, vertelt de verdachte. Hij kan zich niet meer goed herinneren wat de agente precies zei: “Na een tijd kreeg ik te horen dat ik mijn rijbewijs kwijt was en weigerde ik de bloedtest want ik dacht ‘erger kan het toch niet worden’, maar dat werd het wel”, aldus W.

De politie wilde een bloedtest doen om te kijken hoeveel cannabis de verdachte in zich had doordat er een positieve uitslag was bij de speekseltest. De politierechter vertelt dat de verdachte op het politiebureau het volgende had gezegd: “Ik werk niet mee aan de bloedtest, de speekseltest klopt niet, het systeem klopt niet.” Als antwoord geeft W. dat hij in de middag had geblowd, maar niet wist dat cannabis zo lang in je systeem blijft zitten. De autocontrole was pas in de avond. “Het kan heel lang aantoonbaar zijn, soms wel tot veertien uur, nadat iemand geblowd heeft”, geeft de politierechter aan: “Rijden onder invloed is een strafbaar feit.”

De rechter kijkt naar omstandigheden die de straf kunnen verzachten. De verdachte heeft een strafblad, waarin straffen staan van incidenten die plaatsvonden in 2017. Dit was onder andere een parkeerboete van 150 euro die W. netjes had betaald. Sinds 1 juni heeft de verdachte geen ander strafbaar feit gepleegd. Geen van deze voorvallen zijn gelijk aan het weigeren van een bloedonderzoek, dat nu besproken wordt. Daarnaast vertelt W. dat hij voor zijn werk veel met de auto reist. “Hij heeft ook een test gedaan bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) om te kijken of hij geschikt was om nog te kunnen autorijden. Deze heeft hij gehaald”, voegt de advocaat van de verdachte als laatste toe.

De officier van justitie komt met de volgende strafeis: “De verdachte heeft geweigerd mee te werken aan het bloedonderzoek op verdenking van rijden onder invloed. Het bloedonderzoek was een terecht bevel van de politie. Voor het weigeren van het bloedonderzoek wordt geen terechte reden gegeven en daarom is het een strafbaar feit.” Als straf eist de officier van justitie een taakstraf van zestig uur en een rijontzegging van elf dagen, deze worden afgetrokken van de elf dagen dat politie het rijbewijs van de verdachte in bezit had, dus de uiteindelijke teller staat op nul. Deze straf is iets milder door de omstandigheden en door de inschatting dat het een eenmalig voorval was.

De advocaat vertelt in zijn betoog dat zij met de strafeis meegaat:  “Het is terecht dat de politie een bloedonderzoek eist. Het weigeren hiervan had mijn verdachte aan zichzelf te wijten. Dat hij weigerde na te horen hebben gekregen dat zijn rijbewijs was afgepakt, was een verkeerde beslissing, maar begrijpelijk” , aldus de advocaat. W. geeft aan spijt te hebben van zijn keuzes.

Politierechter gaat mee met de eis van de officier van justitie en het vonnis luidt dat hij zestig uur taakstraf krijgt en elf dagen rijontzegging. De verdachte en zijn advocaat gaan niet in hoger beroep.

Over de auteur

Esmée van Goinga

Ik ben Esmée van Goinga. Ik geniet van de natuur, kunst en schrijven. bij mij thuis is het een beestenboel, met drie katten en drie honden. Ik hou van gezelligheid en spelletjes spelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *