“De Schelft was het dorpshuis van Noordwijkerhout” 

“De Schelft was het dorpshuis van Noordwijkerhout” 

NOORDWIJK, 13 april – Na de verwoestende brand in het recreatiecentrum De Schelft vergadert de Gemeenteraad van Noordwijk wederom over de toekomst van het pand. Een motie van de fractie DOEN! En NZ Lokaal moet duidelijkheid vergen voor de verschillende verenigingen en het zwembad weer openen. Echter lijkt de motie te veel op een vorige motie, en wordt dus verworpen. 

“De Schelft was het dorpshuis van Noordwijkerhout”, het zijn de eerste woorden van raadslid Van Warmerdam van DOEN!, tevens ook indiener van de motie. De motie moet ervoor zorgen dat het college voor juni 2021 gaat kijken naar welke verenigingen uiteindelijk in de nieuwe Schelft worden gehuisvest. De Schelft zou ook op dezelfde locatie moeten blijven en dus geen bestemminsgaanpassing nodig hebben, waardoor dus de wederopbouw snel kan starten.

Ook moet het college perspectief gaan bieden voor de nieuwe tijdelijke huisvesting van de verenigingen, en het zoeken naar deze huisvesting ondersteunen. Om de Schelft zo snel mogelijk op weg te helpen, moet ook het onaangetaste zwembad snel weer in gebruik worden genomen. “Het zwembad is niet getroffen door de brand, dit kan dus in de tussentijd gewoon opengesteld worden” zegt raadslid Van der Vossen van NZ Lokaal, mede-indiener van de motie. Doel is om de kinderen snel weer zwemles te kunnen geven, en de senioren weer een sportlocatie te bieden. De Schelft en hun verenigingen kennen veel steun vanuit de bewoners, zo werd na de brand al bijna 40.000,- euro opgehaald voor de verenigingen.

De twee partijen stuiten echter al snel op weerstand vanuit de rest van de raad. Raadslid De Moor van Bruisend Noordwijk geeft aan dat door een eerdere soortgelijke motie uit februari, die breed gesteund werd, het college niet op de handen is gaan zitten en snel met het onderwerp aan de slag is gegaan. Er is begrip voor de motie en de emotie van de betrokkenen, maar er is volgens veel partijen geen reden tot steunen van de motie.

De motie werd in eerste instantie ook ingediend als reactie op een brief van het college tot de raad, die aangaf dat de permanentie van het nog te bouwen pand nog niet duidelijk was en dus niet per se vaststond. Wethouder van den Berg gaf hier duidelijkheid over. Het bouwen van het nieuwe pand is een grote financiële stap, waar tevens niet voor gespaard is, en daarom beraad het college zich tot voorzichtigheid. Begin volgende maand komt ook een rapport over de situatie naar buiten, waarop het college de Gemeenteraad wederom om advies zal vragen en er een betere beslissing kan worden gemaakt.

Bij de stemming stemmen alleen de indieners van de motie, NZ Lokaal en DOEN!, samen met de PvdA in. De motie wordt dus verworpen met 21 stemmen tegen en slechts vijf voor.

Over de auteur

Gijs Verhoeff

Een gedreven en ambitieuze aspirant-journalist, die naast zijn verplichtingen voor school zich graag bezig houdt met esports en Counter-Strike.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *