De Keukenhof geopend voor geteste bezoekers 

De Keukenhof geopend voor geteste bezoekers 

Beeld: Tessa Huisman

LISSE – Na vorig jaar dicht te zijn geweest, opende de afgelopen twee weekenden de Keukenhof haar deuren weer. Een gelimiteerd aantal bezoekers die van tevoren bereid waren om zich te laten testen, konden met een negatief resultaat en gerust hart weer genieten van de bloemenkunst die het park tentoonstelde.  

 

’s Ochtends zijn de rijen nog rustig voor de deur. Voor toegang worden als eerst de QR-codes van de Corona Test app gescand door een medewerker. Als deze aangeeft valide en negatief te zijn, kan de bezoeker daarna doorlopen naar het toegangspoortje. Ook hier wordt contactloos het gewone toegangsticket gescand, waarna het poortje zich opent en de bezoeker de Keukenhof in kan lopen. 

 

Vanaf de voordeur tot diep in het park zijn de medewerkers opgewekt. Een van de medewerkers bij een koffietentje, ver achter in het park, beaamt het enthousiasme: ‘Heerlijk dat het weer kan. Het zonnetje schijnt, de mensen zijn vrolijk. Vanochtend kwam zelfs al iemand voor een wijntje, om te proosten op de opening. Ach, het is tenslotte een feest, dus ik zei: waarom niet!’ Dat de sfeer er goed in zit, is ook aan de bezoekers te merken. Veel mensen hebben een grote lach op hun gezicht en kijken hun ogen uit: ‘We hebben zo lang gewacht, we gaan eigenlijk elk jaar. Dan kunnen we uren rondlopen hier, het is prachtig. Ze hebben zichzelf weer overtroffen’, vertelt een ouder echtpaar dat bij de molen staat. 

 

De tickets waren al snel uitverkocht toen de Keukenhof bekend maakte dat zij voor twee weekenden weer open mochten als experiment van de overheid. Wie snel na dit nieuws achter de computer zat had geluk, al liep menig computer vast door de overbelasting van de website. Per dag zijn er 5000 tickets beschikbaar en kan men een tijdslot om piekdrukte te voorkomen. Daarna restte de bezoeker nog het maken van een testafspraak via testenvoortoegang.nl. Met een negatief resultaat van deze gratis sneltest was je verzekerd van je toegang tot het park. 

 

De sneltest moet binnen veertig uur voor toegang zijn afgenomen. Dit kan ook gewoon op het terrein voor de deur van Keukenhof, zodat je meteen door kan lopen als de uitslag negatief is. Na aanmelding bij de balie moet de bezoeker plaatsnemen in een afgeschermde unit, waar vakkundig de sneltest wordt afgenomen. Na vijftien minuten wordt een sms en email verstuurd waarin de uitslag te lezen is én krijgt de geteste persoon een persoonlijke code voor in de Corona Test app. Deze wordt omgezet in een persoonlijke QR-code, die gescand kan worden. Mocht het resultaat positief zijn, moet de bezoeker weer naar huis en in quarantaine, ook zal de GGD dan contact opnemen. Wel krijgt de bezoeker dan het geld terug van de Keukenhof, aan een positieve uitslag valt niks te doen. 

 

Toch ziet directeur Bart Siemerink het Testen voor Toegang niet als iets wat op de lange termijn voor de Keukenhof zal werken. Aan RTL Nieuws vertelt Siemerink: “Deze testfase is ervoor bedoelt om te bekijken of dit kan. Maar bij grote attractieparken, zoals Keukenhof, met duizenden bezoekers per dag, is dit een systematiek die eigenlijk niet past. We zien dit echt als het eerste stukje.”. Ook benadrukt hij, zoals hij ook al eerder deed in een interview met de Telegraaf, dat Keukenhof een park is in de buitenlucht en van mening is dat dit gewoon makkelijk toegankelijk moet zijn, net als andere parken in Nederland. 

 

Of het experiment geslaagd is, zal de overheid moeten bepalen. Tijdens het eerste weekend kwam al naar buiten dat dit niet de enige keer zou zijn dat de Keukenhof open mocht. Van de overheid kreeg het park het afgelopen weekend voor een tweede keer groen licht om bezoekers toe te laten. Het is nog niet duidelijk of het park voor een derde keer open mag met het testen voor toegang.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *