Haarlems Mediafonds van start, bestuur in afwachting van aanmeldingen

Haarlems Mediafonds van start, bestuur in afwachting van aanmeldingen

Haarlem – Na Leiden, Tilburg, Delft en Den Haag heeft nu ook Gemeente Haarlem besloten te investeren in een eigen mediafonds met oog op verdiepende regionale journalistiek. Via het fonds kan er nu twee keer per jaar 250.000 euro worden verstrekt voor het maken van een journalistieke productie. Stichting Haarlems Stimuleringsfonds Lokale Journalistiek wil op deze manier lokale en regionale journalistiek te ondersteunen en het gemeentegeld gebruiken om meer verdiepende en verbredende producties te kunnen realiseren. Het budget is voorlopig bedoelt voor één jaar. Momenteel wacht het bestuur van het Haarlems Mediafonds nog op aanmeldingen.

Het belang van betrouwbare, onafhankelijke en kritische journalistiek wordt regionaal gezien steeds meer gewaardeerd. Zo een regionaal mediafonds is dan ook broodnodig volgens Sheila Sitalsing, die naast haar beroep als Volkskrant-columniste nu ook in het bestuur van het Haarlems Mediafonds zit. “Bij de lokale journalistiek, waar ik zelf ook ben begonnen, groeide de onvrede steeds meer. Er werd steeds minder geld en tijd vrijgemaakt voor de kleine regionale kranten om diepgaande en interessante producties te maken die te maken hadden met de regio”, verteld Sitalsing. “In een correcte democratie hoort goede journalistiek. Dat politieke controlemiddel was op regionale schaal achteruitgegaan”. Eind maart heeft Gemeente Haarlem dan ook besloten hier geld in te investeren.

Niet alleen geeft het mediafonds een steun in de rug voor al bestaande regionale journalistiek. Het biedt juist ook een mogelijkheid voor nieuwe, verdiepende regionale journalistiek. Er is nu ruimte en geld om projecten te realiseren die anders niet gemaakt zouden worden. “Als een journalist een half jaar lang bijvoorbeeld de situatie rondom duurzaamheid in Haarlem wil onderzoeken, moet dat kunnen binnen de hectiek van alledag”. Het doel van het opzetten van het fonds is het stimuleren van meer kritische, betrouwbare en onafhankelijke journalistiek in Haarlem en omgeving, meldt Gemeente Haarlem.

Het beschikbaar gestelde budget voor het fonds is 250.000 euro per jaar. Twee keer dit jaar zullen er aanvraagrondes plaatsvinden, waarbij ter ondersteuning voor het maken van een regionale journalistieke productie maximaal 50.000 per project aangevraagd kan worden. Van dat bedrag kan echt een diepgaande, uitgebreide productie gemaakt worden mét onderzoek, laat Sitalsing weten. Ook kan er een subsidieaanvraag worden ingediend voor alleen een vooronderzoek van een productie, zodat gekeken kan worden of de productie toevoeging geeft aan het huidige journalistieke landschap van de regio.

Ondanks dat met het gemeentebudget ontzettend veel gerealiseerd kan worden, is de vraag of de gemeente dit budget ook structureel zal blijven verstrekken de komende jaren. “Dat is afhankelijk van het aantal aanmeldingen en hoeveel geld de producties nodig hebben. Het kan zijn dat er geld over is aan het einde van het jaar, dat het jaar erop deels gebruikt kan worden”, verteld Sitalsing. Het fonds wacht momenteel nog op aanmeldingen, maar omdat het pas een maand van start is zal dat nog wel even duren. “In Leiden, waar sinds 2018 een mediafonds aanwezig is, zijn ze al ontzettend tevreden, dus ik heb er vertrouwen in dat ook in deze regio mooie producties gemaakt zullen worden”, verteld Sitalsing ten slotte.

De aanvragen zullen worden beoordeeld door een team van journalisten, bestaande uit Tanja van Bergen, journalist en oud-directeur van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten, Sheila Sitalsing, Nausicaa Marbe, columnist bij de Telegraaf, Kim van Keken, onderzoeksjournalist en oud-journalist Jan Kuys. Ambassadeur en adviseur van het fonds is Frénk van der Linden, die overigens niet meebeslist over de aanvragen. Op 16 mei 2021 is de deadline voor de eerste aanvraagronde.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *