Verdachte oneens met handelen van politie- agent: “Hij moest mij hebben, dat vond ik selecterend en racistisch.’’

Verdachte oneens met handelen van politie- agent:  “Hij moest mij hebben, dat vond ik selecterend en racistisch.’’

Beeld: Eigen Foto

HAARLEM- De verdachte moest voor komen in rechtbank in Haarlem wegens gevaarlijk rijgedrag.  Op de A4 op 6 november 2019 is de verdachte aangehouden vanwege bumperkleven. Daarvoor heeft de rechter vrijdag 16 april, na een kanton zitting, gelijk het vonnis uitgesproken.

De rechter begon de zitting met het samenvatten van reden waarom de verdachte in de rechtbank moest voor komen. De verdachte is op 6 november 2019 is aangehouden wegens te weinig afstand houden op de A4. Vervolgens verzette de verdachte zich tegen de politie- agent. De verdachte vond dat de politie etnisch profileerde en de aanhouding onterecht was. De Officier van Justitie reageerde daarop: “In het proces-verbaal verklaarde de politie- agent dat er wel degelijk spraken was van bumperkleven.

De verdachte kreeg de mogelijkheid om zich te verdedigen en een verklaring af te leggen. Verdachte: “Er kon zeker nog een vrachtwagen tussen! Hij moest mij hebben, dat vond ik selecterend en racistisch”. De rechter vond dat er vooralsnog geen reden was om te gaan bumperkleven en ook is het feitelijk wettelijk niet aantoonbaar dat er sprake is geweest van etnisch profileren. Verder had de verdachte had geen advocaat die hem kon verdedigen.

Vervolgens kreeg de Officier van Justitie het woord om de persoonlijke en financiële situatie van de verdachte toe te lichten. Op deze manier kan de rechter hevigheid en de feiten van de zaak en de persoonlijke situatie van de verdachte op een genuanceerde manier tegen elkaar afwegen en zo tot een vonnis komen.

Officier van Justitie vertelt: “Hij is al een keer met politie en justitie in aanraking gekomen wegens gevaarlijk rijgedrag, hier is hij ook al eerder voor veroordeeld, maar de verdachte heeft geen strafblad.” De Officier spreekt vervolgens de strafbeschikking uit: “Boete die staat voor bumperkleven bedraagt €600,- waarvan €300,- voorwaardelijk. De andere €300,- wordt kwijt gescholden als dit zich niet meer herhaalt.”

De verdachte kreeg nogmaals de kans zich uitspreken. “Ik ben het er helemaal niet mee eens! Dat ik niet al te veel afstand hield kan, maar reed niet op hem ofzo.” Ook vertelde hij dat de boete van €250,- al had betaald, die hij kreeg wegens rechts inhalen, toen hij al eerder met politie en justitie in aanraking kwam.

Tot slot deed de rechter uitspraak: “Ik heb geen aanleiding dat de politie fout heeft gehandeld, dat maakt dat het een feitelijk wettelijke overtreding was die u heeft begaan.” Het vonnis luidt: “U krijgt een boete van €600,- waarvan €350,- voorwaardelijk. Dit mag u in 5 termijnen betalen gezien u financiële situatie.” De verdachte heeft nog 2 weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *