Politie bij demonstratie Arenapark: “We zijn wat coulanter vandaag”

Politie bij demonstratie Arenapark: “We zijn wat coulanter vandaag”

AMSTERDAM – Een demonstratie in de Amsterdamse Bijlmer tegen de coronamaatregelen van het kabinet is zondag zonder problemen verlopen. Zo’n 50 demonstranten verzamelden zich in het Arenapark. Agenten en demonstranten spraken van een ‘goede sfeer’.

De wekelijkse demonstratie van ‘koffiedrinkers’ vindt deze week niet alleen op het Museumplein plaats, maar ook op het grasveld tegenover de Johan Cruijff Arena. Zo’n tien politieagenten houden een oogje in het zeil. Een paar agenten mengen zich – zonder mondkapjes – tussen de menigte en gaan gesprekken aan. De sfeer tussen de politie en demonstranten oogt kalm.

“Dat was een maand geleden heel anders hoor”, vertelt betoger Steven Spaak. Hij werd vorige maand aangehouden tijdens een uit de hand gelopen demonstratie op het Museumplein. Omdat er onderling geen afstand werd gehouden, was een noodbevel afgekondigd om het Museumplein te ontruimen. Als tegengeluid besloot een groep demonstranten op het gras te gaan zitten, onder andere dus Speek. “Ik ben vijftig jaar en dit is de eerste keer dat ik ben opgepakt!”. Hij heeft er een gebiedsverbod aan over gehouden. Daarom is hij blij vandaag hier aanwezig te kunnen zijn.

Ook twintiger Jasper is naar het park gekomen om zijn stem te laten horen. Omdat zijn omgeving erop tegen is dat hij dit soort demonstraties bijwoont, wil hij niet met zijn achternaam genoemd worden. Jasper is trainer bij een amateurvoetbalclub. “Het is bespottelijk dat we bij elkaar op school in één klas zitten, maar geen voetbalwedstrijden mogen spelen!” Als eerste moeten de sportclubs dus versoepelen, vindt Jasper. “Maar eigenlijk moet alles gewoon open. Ze maken de economie kapot.”

De groep is onderling verdeeld in kleine groepjes. Er klinkt hardstyle muziek uit een grote luidspreker, tot een agent aan de eigenaar vraagt om de box uit te zetten. Dat wordt keurig gedaan. De agent blijft nog even napraten.

Na een half uur loopt het veld langzaam leeg. De demonstranten vertrekken naar het Vondelpark en naar het Museumplein. “Om klokslag vijf uur loopt ons gebiedsverbod af” zegt Speek. En zal iedereen nog een keer samenkomen op het Museumplein, dat na vandaag voor een langere tijd zal worden gesloten. Of de politie daar opnieuw hard zal optreden? Spaak en Jasper denken van niet. “Misschien als we de muziek weer aanzetten, maar het lijkt er niet op”.

Dat het vanmiddag in Arenapark zo rustig is gebleven heeft te maken met de veel kleinere groep maar ook omdat het protest ‘keurig’ van tevoren is gemeld, vertelt een van de agenten.  Zolang de coronamaatregelen worden nageleefd, mag hier gedemonstreerd worden. Ze voegt eraan toe: “We zijn ook wel wat coulanter vandaag hoor, we hebben nog meer werk te doen.”

Of de Bijlmer straks een vaste locatie wordt om te demonstreren, als het Museumplein wordt afgesloten? “Dat denk ik niet, volgende week verzamelen we op de Nieuwmarkt, dan gaan we daar koffiedrinken”, zegt Spaak met een brede grijns op zijn gezicht.

Over de auteur

Anna Bartlema

(She/her) Een uitbundig platen verzamelaar met een liefde voor de 80s.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *