Gemeente stimuleert duurzaamheid Haarlemmers dankzij zonnepanelenactie

Gemeente stimuleert duurzaamheid Haarlemmers dankzij zonnepanelenactie

Bron: www.flickr.com

HAARLEM- In samenwerking met Duurzaam Bouwloket wil de gemeente Haarlem inwoners stimuleren om duurzamer te gaan leven door een goede prijs aan te bieden voor de installatie van zonnepanelen op het dak. Alle inwoners met een koopwoning hebben een uitnodiging gekregen om een installateur langs te laten komen. Tot 31 augustus hebben zij tijd om zich aan te melden.  

De gemeente denkt dat met deze actie de verduurzaming van de stad een stuk wordt versneld. Daarbij stellen zij dat je met zonnepanelen over de langere termijn bespaart op je energierekening en heb je de installatiekosten daarmee ook snel terugverdiend. De actie wordt georganiseerd in samenwerking met Duurzaam Bouwloket, een onafhankelijke organisatie die gemeentes helpt bij grootschalige energietransities. Samen zetten zij een inkoopactie op met regionale specialisten. Geïnteresseerden kunnen gratis een specialist langs laten komen om te bepalen hoe er bij hen plaats gemaakt kan worden voor zonnepanelen.  

Een woordvoerder van Duurzaam Bouwloket laat weten dat er al veel animo is. “Hoewel de actie pas een paar dagen geleden bekend is gemaakt hebben wij al veel aanmeldingen binnengekregen. Een hoop mensen zijn geïnteresseerd.” Precieze cijfers over het aantal aanmeldingen kan ze nog niet geven. “Wij maken nooit echt bekend om hoeveel aanmeldingen het in totaal gaat, op het eind zien we wel hoeveel het er zijn. We zijn al blij dat er nu al zoveel mensen enthousiast zijn.”  

De zonnepanelenactie wordt ondersteund door het feit dat er een gunstige prijs voor de installatie is aangeboden. Wat deze ‘gunstige’ prijs is legt Duurzaam Bouwloket uit: “De prijs van de installatie bepaalt de plaatselijke installateur. Dit hangt dan af van de omvormer onder het dak en de beschikbare en geschikte zekeringgroepen in de meterkast. Maar over het algemeen komen de kosten uit op iets minder dan gemiddeld,” aldus Duurzaam Bouwloket.  

De gemeente Haarlem is al langere tijd bezig om de stad schoner en groener te maken. De ambitie is om in 2040 aardgasvrij te zijn. Haarlemmers kunnen sinds 2019 zelfs een subsidie van maximaal €3000 aanvragen als hun woning volledig aardgasvrij is. Ook kunnen Haarlemmers gratis advies vragen aan ‘energiecoaches’ die kunnen vertellen wat voor kleine ingrepen genomen kunnen worden om energie en geld te besparen.  

Op de in 2019 gepubliceerde Duurzaamheidsindex van energiebedrijf Vattenfall scoorde Haarlem vrij laag. Zo had maar 4,8% van de Haarlemse huishoudens zonnepanelen op het dak, waar de hoogst scorende gemeente Loppersum een percentage van 33,6% scoorde. Ook scoort Haarlem laag op de totale duurzaamheidsindex van de gemeente; -0,3. Ook op deze lijst ging de Groningse gemeente Loppersum er met de hoogste ervandoor, hun score bedroeg maar liefst 5,9.  

De plannen om Haarlem duurzamer te maken komen dus niet als een verrassing, De gemeente hoopt de komende jaren sterk hun positie te verbeteren als het gaat om duurzaamheid.  

Bewoners kunnen zich dus tot en met 31 augustus 2021 inschrijven om een installateur langs te laten komen. Dit kan via https://v1.duurzaambouwloket.nl/actiehaarlem . Ook zijn er op dinsdag 11 mei, woensdag 19 mei en donderdag 17 juni verschillende informatieavonden. Allen vinden plaats om 20:00 uur en mensen kunnen zich inschrijven via deze link. Voor verdere vragen is het mailadres info@duurzaambouwloket.nl beschikbaar of je kunt bellen naar 072-7433956 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *