Happy stones verschijnen steeds vaker in de Haarlemmermeer

Happy stones verschijnen steeds vaker in de Haarlemmermeer

Beeld: Suzanne Woldberg

HAARLEMMERMEER – In het wild komen de inwoners van de Haarlemmermeer ze overal tegen: Happy Stones. De beschilderde steentjes, die door mensen neergelegd en weer gevonden worden, maken hun intrede in ons deel van het land. De Facebookgroep Happy-HRLMR is opgericht om deze hype te ondersteunen. 

 De oorsprong van Happy Stones ligt in de Verenigde Staten. In 2015 richtte Bryan Payne een project op genaamd ‘Doodlestones’. Stenen waar hij gezichtjes op tekende legde hij buiten neer op zichtbare plekken, om zo een lach te tekenen op de gezichten van de vinders. Uiteindelijk verspreidde het fenomeen zich ook naar andere landen en namen de stenen het verschillende vormen aan: van gezichtjes tot aan hele geschilderde kunstwerken. Sinds de pandemie zijn Happy Stones ook een rage geworden in Nederland, op alle plekken in ons land worden ze al gevonden. Sinds kort ziet men de kleurrijke steentjes ook steeds vaker in de Haarlemmermeer. 

Er worden vaak Facebookgroepen opgericht waarbij de stenen ‘horen’. Achter op de steen wordt dan verwezen naar de Facebookgroep, waar men een foto van de gevonden steen kan delen. Dé Facebookgroep van de Haarlemmermeer is Happy-HRLMR. Doordat de vinders foto’s plaatsen zien de leden vaak ook hun eigen beschilderde steen weer terug. Wat de vinder vervolgens met de steen doet, dat is aan de vinder zelf. Zo staat het ook in de info van Happy-HRLMR: “De steen mag je zelf bewaren of weer ergens anders neer leggen voor een volgende glimlach.” 

Happy-HRLMR is opgericht door Jenniffer Boellaard. Aan HC Nieuws vertelt zij dat toen haar kinderen voor de deur twee Happy Stones vonden, zij zelf ook zijn begonnen met schilderen en de groep zijn gestart. Samen met Kim Korenwinder en Hellen Renique – van Maurik, de twee andere beheerders van de Facebookgroep, wordt alles in goede banen geleidt en worden er ook winacties georganiseerd. Het ledenaantal van Happy-HRLMR groeit snel en er komen dagelijks nog volgers bij, de teller staat op dit moment al op duizend leden. 

Een van die leden is Suzanne Woldberg. Door de lockdown is ze meer gaan wandelen en kwam ze in aanraking met de Happy Stones. Zelf noemt ze het een soort ‘paaseieren zoeken 2.0’: “Door de Happy Stones is het wandelen nu nog leuker geworden. Het geeft een extra dimensie en is een aanstekelijke hobby”. De wandelingen maakt Suzanne zowel alleen, gewoon met een podcast op, als met haar dochters Amy en Tischa“We hebben er al meerdere gevonden en worden er vrolijk van als we van die mooie creatieve stenen onderweg vinden. Soms zijn het echte kunstwerkjes.” De gevonden stenen worden uiteraard allemaal met een foto in de Facebookgroep van Happy-HRLMR gedeeld. Ook hebben ze thuis een heel roulatiesysteem ontwikkeld. De gevonden stenen worden even bewaard, maar zodra een nieuwe steen gevonden wordt, worden de eerder gevonden stenen weer opnieuw in de natuur verstopt. Zo blijven de stenen in omloop en kan een andere vinder weer blij worden van de vondst. 

De kleine gekleurde steentjes worden tot nu toe het meest gevonden in Nieuw-Vennep, maar ook het Haarlemmermeerse bos is een populaire plek. Benieuwd geworden? Bezoek eens de Facebookgroep van Happy-HRLMR, voor een impressie van de kleurrijke stenen. Of ga zelf op pad en kijk goed om je heen! 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *