3.000 mensen mogen weer de kroeg in voor Fieldlab test 

3.000 mensen mogen weer de kroeg in voor Fieldlab test 

Foto: Veere Flink

 UTRECHT – Eindelijk is het zo ver, na zes maanden dicht zitten mogen de deuren van vijf Utrechtse cafés weervoor even, openen. Van 14 tot 17 april gaan de cafés open voor het Fieldlab café-experiment. Onderzoekers gaan kijken of deelnemers, ook na een paar drankjes, zich aan de coronamaatregelen kunnen houden. 

De gasten en werknemers moeten zich aan de door de overheid opgelegde coronamaatregelen houden. Er mogen maximaal 40 gasten naar binnen, iedereen moet op 1,5m afstand van elkaar zitten en het personeel draagt een mondkapjeDeze maatregelen mogen de pret echter niet drukken. ‘Het is superleuk om eindelijk weer mensen te mogen ontvangen’, vertelt Lieke Dijkstra, leidinggevende bij café Hofman. ‘Mensen zijn ook erg enthousiast dat ze weer naar binnen mogen. Ik vind de maatregelen helemaal niet erg als dat betekent dat we weer officieel open kunnen.’  

Niet iedereen kon een plekje bemachtigen in één van de cafés. Ruim een 500.000 mensen probeerden aan een kaartje te komen. Dit leidde ertoe dat de site gelijk na aanvang van de verkoop crashte. Daphne en Sophie hebben wel kaartjes. Ze zijn helemaal uit Nijmegen gekomen om weer een keer bedient te worden: ‘We hebben wel eens zo’n borrelpakket besteld maar dat is toch minder lekker dan zitten in een café en bediend worden.’  

Dat het pas twee uur ‘s middags is, houdt hen niet tegen om met een alcoholisch drankje te vieren dat ze weer de kroeg in kunnen. ‘Als ze het hebben, beginnen we met een shotje tequila om het te vieren. Daarna gaan we door met een koud getapt biertje. We mogen hier twee uurtjes zijn dus daar gaan we goed gebruik van maken’, aldus Sophie. 

Ook bij café de Beurs op het Neude is de sfeer goed. Het bestuur van de studievereniging van dierengeneeskunde (DSK) komt met een grote lach op hun gezicht en licht wazige blikken door de alcohol de kroeg uitlopen. Ze vertellen vol vreugde hoe hun ervaring was‘Het is zo gezellig om weer met z’n allen in een kroeg te zitten’, vertelt Daley. ‘Het is alweer zo lang geleden dat we die kroegsfeer hebben meegemaakt.’ ‘Ik werd er bijna emotioneel van’, vult Mileen aan.  

De gasten van de Fieldlab Cafés krijgen een witte tracker om hun nek. Die meet of ze afstand van elkaar houden en bij wie ze in de buurt zitten. Er zitten ook observanten in de cafés die kijken of het personeel mondkapjes draagt en de tafels schoonmaakt. Ook meten ze na elk tijdslot de luchtkwaliteit.  

De Fieldlab Cafés zijn onderdeel van meerdere testevenementen. Met deze praktijktesten wordt er onderzocht hoe evenementen weer veilig kunnen worden georganiseerd. De uitkomsten van de testevents zijn nog niet bekend maar hoofdonderzoeker Andreas Voss meldde al eerder dat uit de experimenten is gebleken dat je ‘tijdens evenementen niet meer risico loopt dan thuis.’ Hij denkt ook dat er veel meer mogelijk is dan er nu wordt toegestaan.  

Wat Lieke betreft kan de horeca, met maatregelen, zeker weer open: ‘Iedereen zit netjes op anderhalve meter afstand van elkaar en houdt zich daar ook goed aan. Ondanks de afstand is de sfeer nog steeds even gezellig binnen dus als het aan ons ligt zijn we binnenkort, op deze manier, officieel open voor publiek.’  

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *