[interview] Ze zien mij niet als Daniëlle in het uniform, maar als persoon in het uniform

[interview] Ze zien mij niet als Daniëlle in het uniform, maar als persoon in het uniform

Afbeelding van Anja via Pixabay

HAARLEMMERMEER – De agressie, het verbaal geweld en non-verbaal geweld tegen hulpverleners neemt met de jaren toe, maar het afgelopen jaar lijkt het nog forser toegenomen te zijn. Daniëlle, politieagente in opleiding en voormalig handhaver, merkte ook dit toenemende geweld. Ze vertelt over haar ervaringen in functie en haar visie op de toekomst bij de politie.

Merkte jij de afgelopen periode ook toenemend (verbaal) geweld tegen handhaving?

Ja zeker. Ik merkte vooral met het handhaven van de corona maatregelen dat we steeds meer met geweld te maken kregen. De mensen wilden niet mee werken waardoor wij harder moesten optreden. Wij begrijpen dat de mensen klaar zijn met de maatregelen en dat ze alles weer normaal willen hebben. Dat willen wij ook het liefste, maar helaas kan dat nog niet.

Had je dan ook het gevoel dat je op je tenen moest lopen en voorzichtig moest zijn om niets ‘uit te lokken’?

Ik heb nooit echt het gevoel gehad dat ik op mijn tenen moest lopen, maar omdat je weet dat mensen sneller boos worden heb ik wel mijn gesprekken met de burger op andere manieren moeten voeren. Dit zodat het niet ging escaleren.

Hoe voerde je dit soort gesprekken om de situatie te de-escaleren?

Wij proberen de situatie dan altijd rustig uit te leggen aan de burger en aan te geven dat wij ook willen dat alles weer normaal wordt.

Was er een situatie die vaak voorkwam de afgelopen periode?

Vaak kwamen wij in situaties waar de mondkapjesplicht niet werd nageleefd in winkelcentra. Aan het begin hebben wij hierop eerst gewaarschuwd. Op een later moment zijn we tot het handhaven van de mondkapjesplicht gegaan. Hierbij ontstonden vaak discussies en wilden mensen niet meewerken.

Je bent de opleiding tot politieagente gaan doen. Vanwaar deze keuze om door te leren?

Sinds dat ik klein ben wilde ik eigenlijk altijd al bij de politie.  Omdat ik nog te jong was om naar de politie te gaan na de middelbare school ben ik de HTV, Handhaving Toezicht en Veiligheid, opleiding gaan doen. Hierbij leer je al voor een groot deel om te werken in uniform. Toch bleef het mijn droom om naar de politie te gaan en ben ik hier ook voor aangenomen.

Ben je niet bang voor het toenemend geweld naar politie toe? Heb je hier aan gedacht / heeft dit door jouw hoofd gespeeld tijdens jouw keuze om deze opleiding te beginnen?

Ik ben niet bang voor het toenemend geweld naar de politie maar dit heeft zeker in mijn hoofd gespeeld de afgelopen maanden. Gelukkig heeft dit niet meegespeeld in mijn keuze om bij de politie te gaan.

De politie moet soms zware middelen inzetten om bijvoorbeeld de protesten in toom te houden. Hier is veel kritiek op uit de samenleving, hoe kijk jij hier tegenaan? Is het goed, is het soms te overdreven?

Ik vind dat de politie op de juiste manier optreedt naar de burgers die protesteren. Wanneer de politie dat niet op deze manier doet, loopt het uiteindelijk alleen maar meer uit de hand. Door de hoeveelheid van geweld die de politie gebruikt, beperken we nu dat het alleen maar erger wordt. De politieagenten worden goed opgeleid om op de juiste manier en de juiste hoeveelheid geweld te gebruiken.

Vind je het zelf lastig om dat straks als agente te moeten gebruiken?

Het zal voor mij aan het begin wennen zijn om op deze manier geweld te moeten gebruiken, maar op de opleiding worden wij hierin getraind.

Zowel handhaving als politie kan mentaal een best zwaar beroep zijn. Hoe ga jij hiermee om? Heb je vaak nog last van situaties waar in fysiek of verbaal geweld voorkwam?

Ik kreeg bij de handhaving best wel veel verbaal geweld te horen. Veel mensen schelden je uit wanneer je op straat loopt en bezig bent met je werk. Ik heb in de afgelopen tijd goed geleerd dat van mij af te zetten en vooral te denken dat ze het tegen het uniform hebben. Uiteindelijk zien ze niet mij als Daniëlle in het uniform, maar alleen een persoon in het uniform.

En het fysieke geweld?

Het gebeurde de laatste tijd ook steeds meer dat mijn collega’s en ik fysiek geweld moesten gebruiken om onszelf te beschermen. Ook hiervoor word je getraind tijdens lessen. Hierdoor wist ik goed welke stappen ik het beste kon doorlopen.

Hoe kijkt jouw familie en omgeving tegen jouw beroepsveld aan? Zijn zij niet ontzettend bang dat jou iets overkomt, of uiten zij misschien juist kritiek op de handhaving/politie?

Mijn familie weet dat ik al van jongs af aan bij de politie wil en dat ook echt waar wilde maken. Hierdoor zijn ze eigenlijk altijd al meegenomen in het proces van de HTV opleiding, het werken als handhaver tot nu de opleiding bij de politie. Mijn ouders vinden het zeker wel spannend dat ik nu bij de politie ga als ze kijken naar het toenemend geweld. Maar ze steunen mij heel erg met de keuze die ik gemaakt heb.

Wat vind jij het mooiste aan jouw beroepsveld?

Het mooiste wat ik aan dit beroep vind is dat ik mensen kan helpen op een bepaalde manier. De meeste agenten en ik ook hebben een bepaald gevoel wat lastig uit te leggen is. De diversiteit, adrenaline en het snel handelen past goed bij mij. Ik hoop dat ik met mijn bijdrage kan helpen aan een veiligere omgeving voor de burgers.

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *