Vanaf 21 april een ode aan de lente en de iep

Vanaf 21 april een ode aan de lente en de iep

Foto door Amy McAuliffe

Dit jaar is de 10de editie van de Springsnow iepenroute. Met deze route loop je, vanaf 21 april tot 21 mei, langs dé boom van Amsterdam: de Iep. Er staan zo’n 75.000 iepen in Amsterdam en al deze zaadjes zullen de aankomende weken loskomen van de bomen, waardoor er een soort lentesneeuw te zien is. 

Het ziet zwart van de groene zaadjes in de iepen. Saskia Hoogendoorn, oprichter van creative studio tijdmakers en bedenker van de springsnow, laat de pracht van de Amsterdamse iep zien. Ze vertelt dat elke stad bekend staat om een boom, zoals de lindeboom in Berlijn en de palmboom in Los Angeles.  

Saskia vertelt verder bij de oudste iep van Amsterdam, die op de Nieuwe Herengracht staat. ‘De bomen maken een deel uit van het authentieke stadsbeeld van Amsterdam. We hebben al 400 jaar iepen, de oudste die hier staat, komt uit 1891. Op de Herengracht hebben ze nu bomen weggehaald, en het ziet er gewoon saaier en tweedimensionaler uit!’ Op de Unesco Werelderfgoedlijst is de zeventiende-eeuwse grachtengordel van Amsterdam te vinden, maar niet zonder de Iep. 60% van alle Iepen op de grachtengordel staan op de werelderfgoed lijst. 

De reden achter de Iepenroute is om mensen ervan bewust maken dat de lentesneeuw een gebeurtenis is in de lente. ‘Het is een soort natuurlijke confetti, veel mensen denken dat al dit groen de blaadjes zijn maar het zijn allemaal zaadjes die de komende weken zullen dansen door de lucht.’ 

Er gaan elk jaar zo’n 0,5% dood aan de iepenziekte. Dat zijn maar 375 bomen van de 75.000, terwijl vorige eeuw bijna 90% van de iepen onderging aan de ziekte. Gemeente Amsterdam is erg oplettend als het gaat over zieke bomen. Zieke iepen moeten namelijk snel verwijderd worden voordat ze andere bomen kunnen besmetten.   

In 2020 waren er relatief veel zieke iepen te vinden in Amsterdam. Pierre van der Wielen vertelde toen aan Trouw dat er toen vooral aan de rand van Amsterdam veel zieke Iepen waren. Volgens van der Wielen ligt dit aan de langere zomers van de afgelopen jaren, waardoor de kevers die de ziekte bij zich dragen langer de kans krijgen om te nestelen in de bomen.  

Tegenwoordig worden de iepen goed in de gaten gehouden. Door de kevers die de ziekte overbrengen te lokken, en ze te onderzoeken kan de gemeente Amsterdam de verspreiding van de iepenziekte beperken. Hans Kaljee, de bomenburgemeester en co-auteur van het boek Iep of Olm, vertelde in 2020 aan Trouw waardoor de bomen ziek worden. ‘De kevers zien de boom als voedingsbron. Maar ze dragen een schimmel bij zich. Door aan de takken van een iep te vreten, brengen ze de schimmel in gezonde iepen over. 

 

Alle informatie over de iepenroute en de springsnow is te vinden op de website https://springsnow.nl  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *