De tijdelijke opening van het Scheepvaartmuseum

De tijdelijke opening van het Scheepvaartmuseum

AMSTERDAM- Na een lange tijd gesloten te zijn, mocht het Scheepvaartmuseum drie dagen open als testlocatie van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). 21 april was de opening van de testlocatie. Het was een geslaagde dag en proeft naar meer. “Wij zijn blij dat wij weer bezoekers kunnen ontvangen en zelfs een kop koffie op ons terras kunnen aanbieden.” Aldus Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum.

Bij de ingang van het museum staat Barry Manus van der Jagt, hij is floormanager, Barry wordt ook wel de manager of the day genoemd. Barry staat voor de deur met zijn telefoon in zijn hand. “Het is verplicht dat de bezoekers een negatieve coronatest laten zien. Deze test moet binnen veertig uur voor het evenement ondergaan zijn bij de toegewezen teststraat. Wij controleren dit bij de deur door middel van de Corona Check app. Bezoekers krijgen een code op deze app, na hun afgenomen sneltest. Ik scan deze code met mijn QR-scanner en krijg een rood of groen lichtje te zien. Bij groen licht mag ik ze naar binnen sturen en bij rood licht moet ik ze helaas weigeren. Gelukkig ben ik nog geen rood licht tegengekomen!”

Ondanks dat het Scheepvaartmuseum een testlocatie is, mag het museum maar een beperkt aantal bezoekers toelaten. Ze hebben 1400 kaarten aangeboden, uiteindelijk zijn er 460 verkocht. Veel bezoekers zijn enthousiast om weer het museum te mogen bezoeken, zo vertelt een vrouw met twee kinderen dat zij weer blij is om een leuk uitje te hebben met de kinderen en snel hoopt dat alle musea weer open gaan.

Het Scheepvaartmuseum heeft sinds de harde lockdown, waar wij op 14 december 2020 waren beland, geen bezoekers mogen ontvangen. Door het zijn van een testlocatie mocht dit wel weer voor drie dagen. Om zoveel mogelijk bezoekers te krijgen heeft het museum besloten om de sluitingstijd te verlengen naar zeven uur in plaats van vijf uur. Sophie Velthoven, hoofd evenementen, vertelt dat dit tot een succes heeft geleid. “Bezoekers zijn verplicht om te reserveren via tijdsloten. Door het verlengen van de openingstijden merken wij dat meer mensen laat naar het museum komen, ze komen bijvoorbeeld uit werk of rond vier wanneer de kinderen uit school zijn.”

Wanneer bezoekers het museum betreden, kunnen zij de grote blauwe pijlen volgen die op de grond staan aangegeven. Deze pijlen geven éénrichtingsverkeer aan en is er om de 1,5 meter te kunnen waarborgen. Hierom werkt het restaurant van het Scheepvaartmuseum met buzzers. Deze buzzers gaan af wanneer het eten of drinken van de bezoeker klaar is, hierdoor weet de bezoeker wanneer hij of zij zijn drankje of eten kan komen ophalen. Hierdoor vermijd je dat mensen staan te wachten in het restaurant en creëer je een zo veilig mogelijk restaurant.

De opening van de testlocatie wordt een succes genoemd door Michael Huijser, directeur van het Scheepvaartmuseum. “Wij zijn blij dat wij als museum weer mensen mogen ontvangen. Ook de bezoekers zijn blij om weer rond te kunnen lopen in het museum. Wel hopen wij dat wij binnenkort openkunnen zonder een testlocatie te zijn. Wij zijn een groot museum, wat veilig open kan. Ik hoop niet dat dit het nieuwe normaal wordt.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *