De huidige jongerengeneraties zijn geen ‘snowflakes’

De huidige jongerengeneraties zijn geen ‘snowflakes’

Bron: www.Flickr.com

Millennials en Generatie Z krijgen vaak van oudere generaties te horen dat zij aanstellers zijn en niet volwassen willen worden. In 2019 ontstond hierdoor zelfs een grote discussie nadat een oude man op TikTok vond dat jongeren leden aan het ‘Peter Pan Syndroom’, oftewel het niet willen opgroeien. Jongeren lieten massaal van zich horen door zelf video’s te maken waarin regelmatig het zinnetje ‘OK Boomer’ voorbij kwam. Dit groeide uit tot een wereldwijde trend en in Nederland werd het woord ‘boomer’ zelfs verkozen tot woord van het jaar. De term wordt nog steeds gebruikt om kritiek van ouderen op jongeren weg te wuiven. Het is duidelijk geworden dat oudere generaties vinden dat de huidige generaties op vlakken zich aanstellen, maar ook dat zij het makkelijk hebben vergeleken met de Baby Boomers in hun jeugd. Ik vind dit niet terecht. Een onderbouwing:

Laten we in dit geval de bovengenoemde Baby Boomers vergelijken met de Millennials en Generatie Z. Boomers zijn tussen 1945 en 1955 geboren en werden volwassen in de jaren zestig en zeventig. Door de wederopbouw in de jaren vijftig ontstond een sterke economische groei en is een huis kopen in de jaren zestig en zeventig vrij simpel. Ook is mede dankzij een ruimtelijke arbeidsmarkt het vinden van een vaste baan kinderspel in die tijd. Ook met de kennis van nu zien we dat zelfs na inflatie een sterke stijging is gekomen in de gemiddelde prijs van een huis door de jaren heen. De verwachting voor de komende jaren is dat starters op de woningmarkt geen enkele kans maken, tenzij je rijke ouders hebt.

Niet alleen op de woningmarkt hebben jongeren het zwaarst vergeleken met afgelopen generaties. Hen staat één van de grootste crises te wachten van de afgelopen eeuwen: de klimaatcrisis. Waar Boomers zich in hun jeugd amper zorgen hoefde te maken over uitstoot en energieverbruik, worden jongeren van nu dagelijks geconfronteerd met klimaatverandering. Overal wordt erover gediscussieerd en op het nieuws is het bijna dagelijkse kost. Het lijkt er op dat ouderen straks heen gaan zonder zich ooit zorgen hebben moeten maken over hun ecologische voetafdruk, en het probleem hebben doorgeschoven naar de jongeren.

Er wordt wel eens gezegd dat elke generatie een grote crisis meemaakt. Zo kreeg Generatie X (geboren tussen 1955 en 1970) te maken met een grote economische crisis in de jaren tachtig waardoor een baan vinden erg lastig voor hen was. Voor de huidige jongerengeneraties zijn er al een aantal crises geweest, zoals de economische in 2008, en zijn er op dit moment een aantal crises aan de gang. Klimaatverandering en de coronacrisis. Je kunt ook zeggen dat op maatschappelijk gebied de jongeren het meest last hebben van de coronacrisis. Voor hen hoort dit een tijd te zijn om nieuwe dingen te proberen en het leven te ontdekken. Dat is voor meer dan een jaar lang van hen afgenomen. De vraag is of ze er ooit bovenop komen.

Maar gelukkig zijn er niet alleen maar negatieve kanten aan het zijn van een Millennial/Generatie Z. Ik durf zelfs te zeggen dat ik trots ben op mijn generatie. Onze generatie is de meest accepterende, open-minded, hoogst opgeleide en meest creatieve generatie van de afgelopen decennia. Dus wanneer ouderen zeggen dat de jeugd van tegenwoordig een stelletje aanstellers en overdrijvers zijn, denk ik juist het tegenovergestelde. Het is natuurlijk opvallend dat de huidige generatie het meest last hebben van stress, burn-outs en depressies. Maar onze generatie wordt niet voor niets ook wel de ‘prestatiegeneratie’ genoemd. We willen speciaal en authentiek zijn, en er worden op allerlei vlakken hoge verwachtingen gesteld als het gaat om studie, een goede baan en sociale media. Met zoveel ‘pressure’ is het niet gek dat je af en toe niet lekker in je vel zit.

Goed, met deze klaag/lofzang probeer ik aan te tonen dat jongeren van nu redenen genoeg hebben om ontevreden te zijn, maar ook redenen om trots te en blij te zijn om in deze generaties te zijn geboren.

Dus voortaan als je een oudere generatie hoort klagen over de jeugd van tegenwoordig, negeer het, en wellicht denk je hieraan.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *