‘Ik had graag mijn laatste jaar op de middelbare met al mijn vrienden willen meemaken’ 

‘Ik had graag mijn laatste jaar op de middelbare met al mijn vrienden willen meemaken’ 

Afbeelding van F1 Digitals via Pixabay

Lisse/Hoofddorp – Volgende week beginnen de eindexamens voor de leerlingen van het middelbaar onderwijs. Zij hebben, in tegenstelling tot de eindexamenleerlingen van vorig jaar, hun gehele eindexamenjaar meegemaakt in de coronapandemie. Job van Weeren (16) en Indy Schuurman (17) vertellen over hun ervaringen van het afgelopen jaar en blikken vooruit naar de eindexamens van komende week: hoe is het om nu eindexamenleerling te zijn? 

‘Dit jaar heeft mij echt niet geholpen omdat ik niet goed tegen onduidelijkheid kan.’ is wat Indy, vavo leerling aan Nova College Hoofddorp, benoemt als zij de impact van de pandemie beschrijft. Het zorgde er voor dat ze niet goed haar rust kon vinden het afgelopen jaar. Job, eindexamenleerling Havo aan Fioretti Lisse, vond juist meer rust dankzij het online onderwijs: ‘Onze lessen waren een stuk minder lang en we waren vaak na een paar uur alweer klaar. Het gedoe van corona maakte mij niet zo veel uit eigenlijk.’.

Het afgelopen jaar zag er voor beiden erg verschillend uit. Bij Job was het half om half: ‘De leerlingen waren opgedeeld in twee groepen, die wisselden om de dag met online en fysieke les. De afgelopen weken hebben we wel allemaal examentrainingen gehad, deze waren volledig op school.’ Indy moet fronsen van verbazing: ‘Bij mij was dat wel anders hoor, ik moest gewoon volledige dagen naar school toe. Allen als er een docent ziek was of thuis moest zitten vanwege corona hadden we die les wel online.’ 

Tijdens die online lessen liepen ze wel tegen de zelfde problemen aan. De kwaliteit verschilde volgens beiden erg per docent. Indy legt uit: ‘Een jonger iemand heeft er meestal wat meer handigheid in dan een ouder iemand. Als er een oudere docent bijvoorbeeld een PowerPoint moest delen met ons ging dat niet altijd makkelijk.’ Job beaamt dit: ‘Het is wel eens gebeurd dat een docent niet in de Google Meet kwam en we een hele les misten.’ Ondanks dat de online lessen anders waren, zowel in het lesgeven als in de communicatie, meent Job dat het niet ten koste is gegaan van de inhoudelijke kwaliteit: ‘Eigenlijk heb ik niks te klagen, want alles wat we gekregen hebben is nuttig geweest. We hebben genoeg informatie binnengekregen.’ 

Toch zijn beiden het er wel over eens dat fysiek les volgen fijner is dan online. Job: ‘De hele belangrijke dingen hebben we wel gewoon op school gedaan, zoals de examentrainingen. Dan kan je ook gewoon alle vragen stellen die je hebt en krijg je meer mee. Ik denk niet dat er veel verschil in zou zitten als ik meer fysiek les had gekregen, maar ik zou met een geruster gevoel mijn examen ingaan’. Dat laatste heeft Indy wel volledig: ‘Ik kon gelukkig wel naar school dus heb wel het idee dat ik nu beter voorbereid ben in vergelijking met anderen, zoals Job, die wel thuis les hadden. Mijn concentratie is op school namelijk beter dan thuis achter een laptop. Op school begrijp ik de uitleg ook echt beter.’  

Aankomende week beginnen ze dan echt aan hun examens, die zien er anders uit dan normaal. Op beide scholen gelden de huidige maatregelen, zoals anderhalve meter tussen de tafeltjes. Wat betreft afname en eisen is er versoepeling. Bij Indy is er een extra tijdvak waarin de examens mogen worden gemaakt. Bij job is deze mogelijkheid er niet: ‘Wij mogen wel twee herkansingen doen, één onvoldoende extra staan en als je een vak wat minder hebt gedaan, mag je dat cijfer weghalen en telt het niet meer mee’. 

Komend jaar zit Indy nog te leren voor de laatste vier vakken, Job neemt een tussenjaar. Op de vraag of de coronapandemie hem belemmerd heeft om een goede studiekeuze te maken, is het antwoord duidelijk: ‘Ja!’. Hij miste de mogelijkheid tot open dagen op de campus: ‘Ik ben al heel lang op zoek naar een goede studie, maar ik vind het zelf heel moeilijk om daar een keuze uit te maken. Ik heb wel een online open dag bezocht, maar vond dit toch minder fijn dan dat ik echt ergens naar toe kan en kan zien wat de opleiding te bieden heeft.’.

Al met al kijken de twee eindexamenleerlingen terug op een gek jaar. Naast de online lessen was het grootste gemis nog wel het contact met elkaar. ‘Ik had heel graag mijn laatste jaar op de middelbare met al mijn vrienden willen meemaken, omdat je elkaar hierna natuurlijk minder gaat zien.’, vertelt Job. Indy vult aan: ‘Je mist het feestje achteraf ook natuurlijk. Maar misschien komt dat later nog wel.’ Job moet lachen: ‘Ja, eerst maar eens onze examens zien te halen, anders heb ik die volgend jaar!’. 

 

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *