Trotshaar

Trotshaar

Foto: Rouze.me

‘Wat doet dat daar?!?’ denk ik bij het zien van de foto die Stella Bergsma, schrijfster en zangeres, op 1 mei plaatste op haar Instagram. De post is een foto van een 19-jarige Stella en een 49-jarige Stella, beiden in lingerie. Als je goed kijkt zie je dat er bij de 19-jarige Stella nog een klein plukje haar boven haar string uitsteekt. Een junglestrip, een pakje shag, een grasveldje.

Vanuit mijn verbazing van het zien van schaamhaar bij een vrouw, val ik in een andere verbazing. Waarom vind ik dit zo vies? Waarom denk ik hetzelfde als de kortzichtige haters, die in de comments reageren dat schaamhaar ‘goor’ is en weggeschoren moet worden? Waarom kan ik mijn bush niet met trots omarmen en van mijn schaamhaar mijn trotshaar maken?

In het dagelijks leven worden we nauwelijks blootgesteld aan het zien van vrouwen met schaamhaar. In porno zijn vooral kale klotsdozen en gladgeschoren gleuven te zien en zelfs in reclames voor scheerproducten, wordt er een haarloze huid getoond. We vinden haar maar vies en raar. Carolien Borgers, cabaretier en maakster van de podcast over haar, heeft zo ooit de opmerking ‘solliciteer jij voor chimpansee?’ gekregen, toen in een café haar jurk openviel en een paar vrouwen haar niet gesnoeide damestuin zagen.

Hoewel ik mijn vachtje vooral ervaar als irritant, beschamend en lelijk zouden we het eigenlijk met trots moeten omarmen. Schaamhaar heeft namelijk ook positieve kanten. Het beschermt bijvoorbeeld je pruim tegen bacteriën. Net zoals neushaar en wimpers, vangt schaamhaar vuil, stofjes en micro-organismen op.  Ook kan schaamhaar werken als een beschermende buffer. De huid rondom je foef is kwetsbaar en schaamhaar zou wrijving verminderen tijdens seks of andere activiteiten. Daarnaast houdt schaamhaar feromonen vast, dit zijn chemische stoffen die worden aangemaakt door het lichaam. Door feromonen zou je aantrekkelijker worden voor je partner wat de kans op seks verhoogt.

We mogen dus eigenlijk juist heel blij zijn met ons trotshaar. We zouden het moeten omarmen, laten staan en stijlen. De punkers zouden er een hanenkam van kunnen maken en de hockeymeisjes een paardenstaart. We moeten af van de denkwijze dat schaamhaar vies en raar is en terug naar dat het hebben van schaamhaar normaal is. Het is hoogtijd om die flamoes eens een andere look te geven. Omarm je damestuin in plaats van het wekelijks onkruid wieden van je gazon.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *