Raadsvergadering: nog te weinig voortgang Park21

Raadsvergadering: nog te weinig voortgang Park21

Foto door Anna Shvets via Pexels

HAARLEMMERMEER – De voortgang van PARK21 bleek tijdens de raadsvergadering nog te langzaam te zijn om dit verder te kunnen bespreken. De raad kwam afgelopen donderdag hiervoor samen. De discussie verliep stroef doordat het milieureportage nog ontbrak en het voortgangsreportage voor velen niet af voelde.

Nadat de voorzitter de vergadering geopend heeft krijgt Mark Achterbergh van de partij VVD als eerste het woord. “Een van de punten waar ik het met mijn collega’s over wil hebben is de grootte en de ambitie voor het parklaag.” Hij benoemt het beslispunt waarin de minimale doelstelling van 179 hectare wordt benoemd. “Wat de VVD betreft is de 179 hectare geen eindstation maar een tussendoel.” Uiteindelijk wilt de partij uitbreiden tot 360 hectare.

Dick den Butter spreekt namens de ChristenUnie en is het er niet mee eens. “Ontwikkel nou iets waar we wat aan hebben. Hou het klein en overzichtelijk en duidelijk voor de mensen in het gebied.” Hij ziet liever een klein park met een goede tijdshorizon in plaats van allerlei verschillende toekomstvisies die niet te behappen zijn. Erik Vermeulen van de partij Forza! sluit zich aan bij den Butter. “Start ergens en kijk dan verder naar wat nog mogelijk is.”

Veel andere leden zijn niet in staat de discussie te voeren. In afwachting van het milieueffectrapport (MER) valt er volgens hen nog te weinig te zeggen over de mogelijkheden en de opties voor de uitbreiding van het park. Herman Koning van het CDA stelt dan ook dat er geen voortgang is in het voortgangsreportage en dat wanneer de MER volledig bekend is, ze deze discussie pas verder zouden kunnen voeren. Bert den Elzen van de PvdA sluit zich hierbij aan. “Dit is een voortgangsreportage over een jaar waarin bijna niks gebeurd is.”

Ook Maaike Ballieux heeft met haar partij GroenLinks moeite met het gebrek aan voortgang. Zij geeft aan bezorgd te zijn. “Hoe kan het nou dat de informatie voorziening zo moeizaam gaat?”  Zij streeft met haar partij naar een uitvoeringsagenda.

“Ik heb natuurlijk ook even gekeken naar het masterplan uit 2011”, deelt Jeanette Koolmoes van de HAP mee. “Toen was het een ambitieus en rijk plan. Nu de MER volgen, daar sluiten wij ons volledig bij aan want dan kan het masterplan nog volledig bijgesteld worden.”

Gerdien Knikker is het eens met de ambitie om het park te gaan uitbreiden naar 360 hectare groen. Maar ook zij en haar partij vinden de uitslag van de MER erg belangrijk om de discussie te kunnen voeren en stelt dan ook voor om weer samen te komen en een uitvoeringsplan te maken zodra deze bekend is. “Ik zou graag willen praten over waar we eventueel kunnen versnellen en wanneer we wat kunnen doen zodat we niet pas volgend jaar met het voortgangsreportage van dit jaar kunnen gaan bijsturen als dat nodig zou zijn. Ik zou wat meer regie willen hebben wat dat betreft.”

Voor de meeste partijen is het creëren van veel groen en recreatie mogelijkheden het belangrijkst maar is de discussie en de voortgang nog niet goed te bespreken zolang het milieueffectrapport nog niet bekend is.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *