Wappie of wetenschapper?

Wappie of wetenschapper?

Foto: Kennis van nu

De pandemie

Sinds de coronacrisis stapelen de complottheorieën zich op en komen er ook steeds meer mensen bij die geen geloof meer hebben in de maatregelen van de overheid. Door de onzekerheid die de pandemie veroorzaakt, ontstaat er ook een wantrouwen tegenover de overheid. Of zoals ze ook wel worden genoemd; “de elite” of “het systeem” Maar is hun wantrouwen terecht? Doe je er beter aan om de maatregelen op te volgen of om zelf op onderzoek uit te gaan?

Geen geloof

Nadat ik de BNNVARA documentaire serie “Filemon en de complotten” van Filemon Wesselink had gekeken, schrok ik bijna van het scala van soorten “complot denkers”. De meest bekende zijn denk ik toch wel de verhalen over dat er een chip van Bill Gates in het vaccin zou zitten, waarmee ze samenlevingen over de hele wereld mee zouden kunnen controleren. Maar ook mensen uit de docu- serie die überhaupt geen geloof hebben in de medische wereld en geloven dat het meer dan genoeg is om gezond te leven.

Ongeloof

Dat laatste voorbeeld heeft mij erg aan het denken gezet en ik merkte aan mezelf dat ik in een enorme twee strijd met mezelf kwam. Enerzijds was ik het erg met haar eens, omdat naast de ouderen ook veel mensen obesitas op IC’s liggen. Vaak als mensen overgewicht hebben, komt dat door ongezonde eet- en leefgewoonten. Kortom, door een gezond eet- en leefpatroon verbetert dat je immuunsysteem. Anderszijds vond ik het een erg egoïstische gedachtegang van mezelf, want heel fijn dat ik door banaan te eten een goed functionerend immuunsysteem heb, maar dat is lang niet voor iedereen zo vanzelfsprekend. Immers heb ik ontzettend veel vertrouwen in de medische wereld en in de artsen die 10 jaar een universitaire studie hebben gevolgd om middelen als het vaccin te ontwikkelen om ons en vooral elkaar te beschermen tegen het virus.

 

‘De overheid’

Waar komt dan dat wantrouwen vandaan? In de documentaire serie werden de ‘complot denkers’ gevolgd in hun dagelijks leven en geïnterviewd. Tijdens de interviews kwam vaak naar voren dat ze in het verleden zelf te maken hebben gehad met de overheid die hen, naar eigen zeggen, niet goed hebben behandeld, waardoor het vertrouwen is verslechterd. Ook door de komst van sociale media en internet zijn mensen in staat snel iets op te zoeken en is ‘news’ en ‘fake news’ nog amper van elkaar te onderscheiden. Daarnaast bestaat er ook nog zoiets als algoritmes.

Dat betekent dat als je regelmatig naar bepaalde onderwerpen zoekt op internet, Google dat onthoudt en zorgt ervoor dat als je vervolgens weer iets opzoekt dat bepaalde onderwerpen weer omhoogkomen, waarvan zij weten dat je erop gaat klikken en op zo’n manier zo lang mogelijk gebruik maakt hun zoekmachine.

Het eindoordeel

Vooralsnog denk ik dat het goed is om kritisch te zijn en vraagtekens te zetten bij zaken waar heel weinig over bekend is. Ook begrijp ik het wantrouwen naar de overheid toe als je zelf als burger op een verkeerde manier bent behandeld door een overheid die er is om ons juist te beschermen. Maar zelf op onderzoek uit te gaan op internet vind ik risicovol en denk ik de kans bestaat dat men in een tunnelvisie terecht kan komen. Ookal is er nog zoveel te doen om de pandemie en het vaccin; ik blijf geloof houden in de mensen, die er verstand van hebben en op basis van gegronde redenen besluiten nemen. Ik vind: ‘wappies’ zijn geen wetenschappers en wetenschappers zijn geen ‘wappies’

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *