Jelle schutte: “Omdat ik homo ben word ik uitgescholden.”

Jelle schutte: “Omdat ik homo ben word ik uitgescholden.”

Mensen uit de LHBTI+ gemeenschap hebben er nog dagelijks last van. Intimidatie. Ze worden in de trein aangesproken en kunnen zelfs op straat uitgescholden worden. Jelle Schutte maakt ook onderdeel uit van de LHBTI+ gemeenschap, en heeft soms ook dagelijks last van intimidatie. “Mensen schelden mij uit voor homo of zelfs kankerhomo.”

 

“Ik heb vooral vroeger veel te maken gehad met straatintimidatie. Ik werd gezien als een makkelijk prooi omdat ik witte haren had en er ‘anders’ uitzag, ik deed niks anders dan de rest maar toch werd ik ertussen uit geplukt” vertelt Jelle Schutte. Helaas is Jelle niet de enige die, vooral toen die jong was, last heeft gehad van intimidatie. Zo is uit een onderzoek van movisie gebleken dat jongeren uit de LHBTI+ gemeenschap wekelijks, of zelfs dagelijks last hebben van pesterijen. Dit percentage is twee keer zo hoog als hun mede heteroseksuele leerlingen.

Intimidatie heeft veel impact op iemand. Het niet-geaccepteerd worden omdat je ‘anders’ bent zorgt voor stress en spanningen. Deze stress wordt ook wel de minderheidsstress genoemd. Het gevolg hiervan is dat mensen uit de LHBTI+ gemeenschap vaker last hebben van psychische klachten en depressies. Ook voor Jelle heeft intimidatie veel impact: “Toen ik jonger was werd ik vooral boos op de intriganten, ik vond het oneerlijk, wat het ook zeker is. Tegenwoordig doet het mij minder, ik word nog wel boos alleen ik uit het minder, ik laat het gaan en probeer mij er niks van aan te trekken.”

Het liefste wil Jelle dat hij op straat kan lopen zonder dat hij moet opletten hoe hij praat, loopt en kleed. Maar helaas is dit nog niet geval. “Ik pas mijn gedrag aan waar ik mij op dat moment bevind, zo kijk ik altijd eerst om mij heen of er mensen zijn die mij kunnen intimideren of juist kunnen helpen. Ik hou altijd in mijn achterhoofd dat er iets kan gebeuren. Desondanks probeer ik mij zo min mogelijk aan te passen, alleen soms doe ik het toch uit voorzorg.” Jelle is niet de enige die zijn gedrag aanpast in het openbaar. 41 procent van de LHBTI’ers passen ook hun gedrag aan om negatieve reacties te voorkomen. Zo geven stellen in het openbaar geen kus en lopen zij niet hand-in-hand.

“Ik vind het jammer dat ik bepaalde dingen anders moet doen dan hetero stellen. Ik kan wel hand-in-hand gaan lopen met mijn vriend, alleen moeten wij dan eerst gaan kijken naar waar wij ons bevinden, wat voor mensen er zijn en hoe zij erop zouden kunnen reageren. Dit is anders dan een hetero stel die hier niet over na hoeft te denken. Maar ik ben er aan gewend. Het zit zo erg in mij geboord, dat ik er niet meer eens bij stil sta hoe oneerlijk het eigenlijk is” vertelt Jelle Schutte.

Ter afsluiting vertelt Jelle dat het lastig is om intimidatie aan te pakken. Het belangrijkste is om mensen bewust te laten nadenken over intimidatie en de effecten hiervan. “Wij moeten laten zien dat wij ook gewoon mensen zijn.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *