Zwijgen over dood en geld

Zwijgen over dood en geld

Nederlanders praten liever niet over twee dingen: de dood en geld. Als die twee samenkomen in bijvoorbeeld de uitvaart of de veranderingen die het overlijden van een dierbare kan meebrengen op het financieel gebied, dan wordt er al helemaal niet over gesproken. Hoe kan deze taboe om de dood en geld verbroken worden?

Als iemand overlijdt zijn er bepaalde punten waar een nabestaande zich mee bezig moet gaan houden op financieel vlak. Denk aan schulden, de hypotheek, de levensverzekering en pensioenen. ”Veel mensen denken dat nadat iemand is overleden er meteen een verklaring van erfrecht nodig is. Dat is niet waar.”, vertelt Linda Frank van Stichting nabestaandenzorg, “mensen weten ook niet dat met het overlijden de contracten van de overledene bijna altijd met het overlijden vervallen.” Daarnaast kan het ook voorkomen dat bij het overlijden van een partner het inkomen wegvalt, waardoor de nabestaanden in geldproblemen kunnen komen. Kortom als iemand overlijd, veranderd er veel op het financiële gebied voor de nabestaande. Er zijn opties voor nabestaanden om hier hulp in te krijgen, zoals een nazorgspecialist of een nalatenschapscoach, die helpen met de afwikkeling van nalatenschap.

Vaak weten Nederlanders dit niet, want er wordt niet graag over gesproken. “Voor de een is het rustgevend om alles goed geregeld en op orde te hebben en voor een anders is het een ver van zijn bed show en is het absoluut niet bespreekbaar”, aldus Frank. Het bespreekbaarder worden van de dood en het gesprek over hoe het financieel geregeld moet worden, wordt steeds toegankelijker. Mensen maken bewuster keuzes over deze zaken. Maar een complete openheid om erover te spreken is er nog niet: “Heel lang mocht de dood geen onderdeel zijn van het leven. Wanneer de dood weer onderdeel mag zijn van het leven zal de taboe er steeds meer vanaf gaan. Wanneer we er veel over praten, het in de media laten terugkomen, wordt het steeds normaler. Dit moeten we als samenleving doen.” Een tip die Rob Bruntink, co-schrijver van het boek ‘ik weet niet wat ik zeggen moet’ over het praten over de dood, geeft is: “Iets waarmee je altijd een gesprek over de dood kan beginnen, zijn met de zinnetjes ‘we moeten het hebben over iets wat ik belangrijk vind’ of ‘ik heb hulp nodig bij het volgende…’ Daarna zeg je waar het gesprek over moet gaan, dat zijn eenvoudige beginzinnetjes die zelden verkeerd vallen.”

Over de auteur

Esmée van Goinga

Ik ben Esmée van Goinga. Ik geniet van de natuur, kunst en schrijven. bij mij thuis is het een beestenboel, met drie katten en drie honden. Ik hou van gezelligheid en spelletjes spelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *