Boomverordening wordt bespreekpunt  

Boomverordening wordt bespreekpunt  

Haarlem-het Spaarne en de binnenstad ter illustratie

HAARLEM- Commissie beheer van de gemeente Haarlem heeft 20 mei overlegt over de nieuwe boomverordening. De boomverordening, waar alle regels staan over de bescherming van bomen, dateert uit 2016 en moet worden aangepast omdat het niet meer voldoet aan de regels van nu. De commissie had op een aantal punten nog bezwaar. De nieuwe boomverordening gaat als bespreekpunt naar de raad, waar de commissie leden met amendementen en moties nog kunnen inbrengen.

Alle partijen waren het erover eens dat een nieuwe boomverordening een goed plan is , zij willen het groen zoveel mogelijk beschermen en dat Haarlem ook groener wordt. Toch riepen verschillende partijen ook vragen op over bepaalde punten van de verordening.D66 riep de vraag op hoe de handhaving van de regels eruit komen te zien en hoe de burgers op de hoogte komen van de regels. Dit wordt gedeeld met GroenLinks: “Er moet een strakkere ordening komen. In de toelichting is het voor de burger nog erg ingewikkeld over wat de verwachtingen en regels precies zijn.” Nog steeds vinden wij kapvergunningen voor particulieren geen goed idee, hoe moet je dit dan handhaven?”, voegt de PVDA toe.

Meerdere partijen hebben ook kritiek op de bezwaartermijn van de bomenvordering, GroenLinks vindt het niet duidelijk dat die bezwaartermijn onherroepelijk is. “Wij vinden dat technische veranderingen door zouden moeten voeren, artikel 7 [bezwaartermijn] is nu niet kappen tijdens bezwaartermijn, nu mag dat nog. Misschien moeten wij een tussenronde hierover houden?”, meldt SP. De Actiepartij deelt deze gedachte.

De meningen zijn verdeeld over of er een aparte adviescommissie moet worden aangesteld om de kapvergunningen te oordelen. GroenLinks wil graag een duidelijk uitgewerkt voorstel zien over de inhoudt van de adviescommissie. “Is het advies bindend?”, vraagt CDA zich af. PVDA vindt zelfs een extra commissie overbodig, omdat er al een soortgelijk commissie bestaat.

De partijen zetten vraagtekens over hoe het zat met particulieren bomen. De actiepartij: “Bomen moeten beschermd worden, in kleine tuinen mag er nog steeds worden gekapt, dit onderdrukt de ecosystemen van de stad”

Ten slotte geeft PVDA aan dat er misschien een beter manier is om bomenverordening te gebruiken: ““We zouden meer aan stimulering politiek moeten doen, in plaats van reactief met boetes. Maar Haarlemmers stimuleren om hun tuinen te vergroeven.”

Wethouder Rog, die over de bomenvordering gaat, geeft antwoord op de vragen. “Voor de bezwaartijm hebben wij ander juridisch advies. Waardoor wij de suggestie om de termijn op te schorten niet aannemen.” Op de handhaving van het beleid, geeft Rog aan dat zij dat nog moeten ontdekken. Ook vertelt Rog dat de externe adviescommissie een inspreek bijdrage heeft maar niet bindend ia aan het beleid. Ten slotte zegt Rog over de stimuleringspolitiek: “Ik heb het gevoel dat Haarlem een stad is die veel waardering heeft voor groen. Maar deze bomenverordening heeft ook scherpe kantjes, dat is wat wij wilden, met herplantingsplicht en boetes. Met een vrijstelling voor particuliere bomen die niet zichtbaar zijn vanuit de openbare ruimte betekent niet dat alle Haarlemmers meteen hun bomen omhakken.”

\

Over de auteur

Esmée van Goinga

Ik ben Esmée van Goinga. Ik geniet van de natuur, kunst en schrijven. bij mij thuis is het een beestenboel, met drie katten en drie honden. Ik hou van gezelligheid en spelletjes spelen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *