Grote leeftijdsverschillen in relaties, heerst er nog steeds een taboe en hoe laat je het werken?

Grote leeftijdsverschillen in relaties, heerst er nog steeds een taboe en hoe laat je het werken?

Foto: eigen archief

Toen ze elkaar ontmoetten was zij twintig en hij 36. Inmiddels zijn ze elf jaar verder en hebben samen twee kinderen van twee en drie. Maaike van den Beldt en Michiel van Opbergen trouwden in de lente van 2018. Het leeftijdsverschil is er altijd geweest, maar voor de twee was dat nooit een issue. Maar in de wereld heerst in sommige kringen nog steeds een taboe op grote leeftijdsverschillen in relaties. Iedereen heeft er een mening over, familie, vrienden en zelfs onbekenden als je samen over straat loopt. Wat voor impact hebben je naasten op jouw relatie? Hoe kan je er zelf voor zorgen dat een groot leeftijdsverschil de relatie niet beïnvloedt? Ik bespreek met hen hun ervaringen.

Wat was de reactie van naasten toen jullie aangaven dat jullie iets met elkaar hadden?

Maaike: “Het heeft nog wel een tijdje geduurd voordat we er echt voor uit kwamen dat we iets hadden. We werkten namelijk ook samen en wilden in het begin ook liever niet dat collega’s het wisten. Daar speelde het leeftijdsverschil ook wel een rol in. Uiteindelijk hield de relatie wel erg lang vast, dus we konden er eigenlijk niet meer omheen draaien. Daarom hebben we het op een gegeven moment toch maar verteld. Collega’s reageerden verrast, maar maakten gelukkig geen vervelende opmerkingen. Mijn ouders daarentegen konden het in het begin niet echt waarderen. Gelukkig konden ze uiteindelijk in zien dat ik er heel gelukkig van werd, en dat scheelde voor hen al een hoop.”

Michiel:”Mijn ouders vonden het in het begin ook vreemd en een beetje apart. Maar ze zeiden er niet veel over. Ze dachten gewoon van laat maar gaan, dat gaat vanzelf wel weer over. Vrienden deden er destijds een beetje lacherig over, er heerste nog niet veel begrip. Bijvoorbeeld grapjes als “hoe laat moet je haar naar huis brengen?”, en “mag ze vanavond ook opblijven?”. Uiteindelijk gaat dat wel over natuurlijk.”

De ouders van Michiel hadden het misschien toch bij het verkeerde eind, toen ze dachten dat het wel weer over zou gaan. Inmiddels zijn ze elf jaar verder, zijn ze getrouwd en hebben ze twee kinderen op de wereld gezet. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat relaties met hoge leeftijdsverschillen ook hogere kans hebben op scheidingen van elkaar. Waarom is het bij jullie tot nu toe wel gelukt?

Maaike: “Michiel heeft van het begin af aan altijd mij mijn eigen leven laten leiden. Ik studeerde bijvoorbeeld nog toen ik net wat met hem kreeg, maar hij gaf mij daarin alle ruimte. Ook toen ik bijvoorbeeld drie maanden in Spanje zat. Ik denk dat dat sowieso iets is binnen een relatie wat je elkaar moet gunnen.”

Michiel: “In het begin zat er ook helemaal geen druk achter om een ‘relatie’ te hebben. Eigenlijk ging alles een beetje vanzelf. Een tip die ook zou geven is dat je er neutraal in moet staan en gun elkaar de ruimte. Maar natuurlijk ook het leven van de ander respecteren en accepteren.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *