De zon op je bol

De zon op je bol

Bron: www.pexels.com

De eerste echte warme stranddagen zijn op één en twee juni een feit. Op twee juni stijgen de temperaturen tot 28 graden en dat nadat de natste Meimaand sinds 1983 is geweest, volgens verschillende weersites. De maand zou geen één gehele droge dag geteld hebben, dit in combinatie met weinig zon en lage temperaturen zorgden voor weinig blije gezichten. Maar de maand juni trekt zich daar niks van aan en stort zijn zonnestralen over iedereen uit.

Het strand van Bloemendaal begint naarmate de dag (twee juni) verstrijkt steeds voller te liggen en de kleren worden langzamerhand uitgetrokken. De bedjes liggen volgestampt en mensen verschuilen zich onder parasols met hun roodverbrande huid. Mariska van den Boer is een vrolijke strandganger met een biertje in haar hand een zweetdruppels die parelen op haar hoofd. ‘Ik ben zo onwijs gelukkig op dit moment’, schreeuwt zij mij al tegenmoet. ‘Ik heb lekker een dag vrij genomen van werk om ten volste te genieten van dit weer. Mijn vrienden om mij heen en een lekker muziekje, ik voel de adenine door mijn lijf heen stromen.’ Haar vrienden knikken beamend. Een stukje verderop staat Evi van der Linden, medewerker bij strandtent Bronze Beach. Ze staat bij de entree en verwelkomt iedereen vriendelijk binnen en wijst ze hun plek. ‘Ik maak opeens weer onwijs lange dagen, dit voelt gek en is natuurlijk wennen. Maar het voelt weer alsof ik leef.’ De strandtent begint inderdaad lekker vol te stromen en ze zijn zeker niet de enige. Alle tentjes, waaronder Woodstock; Rapa Nui; San Blas en ga zo nog maar even door, zitten afgeladen vol. De rijen voor een tafel worden gedurende de dag steeds langer, toch zijn er alleen maar blije gezichten te zien.

Iedereen heeft groot gelijk om zich lekker bloot te stellen aan de zon in deze corona tijd, want de zon is onwijs goed voor de gezondheid. Je gaat er onder andere veel door zweten, wat onwijs goed is voor de nieren, je afvalstoffen verlaten dan de huid. Je verlaagt stress en krijgt meer vitamine D binnen. Als laatste zorgt het voor een goede bloeddruk en vermindert het huidaandoeningen.

Naarmate de tijd verstrijkt en het tegen de avonduren aanloopt, beginnen er groepjes te vormen. De stemmen worden luider, je hoort steeds meer drankflesjes klinken en de wietgeur wordt sterker. Maar wat er niet vooral niet gemist kan worden, zijn de grote muziekboxen. Erg dapper nadat er vorig jaar augustus een speakerverbod is opgelegd. Dit zou alle spontane feesten in Bloemendaal moeten voorkomen. Maar de mensen zijn niet te houden en er worden al wat danspasjes gemaakt. Als ik een groep jongens aanspreek die al aardig diep in hun glas hebben gekeken, vang ik alleen wat flarden op als: ‘Wij gaan feesten en niemand kan ons wat maken’.

Over de auteur

Iris van de Wetering

Ik ben iemand die erg nieuwsgierig is aangelegd en het liefst alles tot op de bodem uitzoekt. Qua onderwerpen ben ik erg breed geïnteresseerd.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *