Bewust sleutelen aan jezelf

Bewust sleutelen aan jezelf

Shutterstock

Plastische chirurgie uit het verdomhoekje

Ik wil mooi en natuurlijk oud worden zo denk ik vaak. Of dacht ik vaak. Want je weet niet wat er met je gaat gebeuren. Misschien heb jij wel zo’n huid die mega gaat verrimpelen zodra je de vijftig passeert en zie je er nog ouder uit dan dat je er jonger uit zou zien na een ingreep. Misschien gaan je oogleden wel hangen. Of misschien worden je borsten na je zesde zwangerschap wel zo groot dat je rugklachten gaat ervaren. Je weet het niet. In mijn optiek was het altijd een taboe. Verschrikkelijk vond ik het, jezelf laten bewerken, dat is toch belachelijk? Maar nee, plastische chirurgie is zeker niet belachelijk.

Waarom die negatieve kijk?
Soms kijk ik naar The Real Housewives, heerlijk vind ik dat. Ik heb pas vier seizoenen gezien maar in die vier seizoenen zijn die vrouwen behoorlijk veranderd. Ze zijn zowaar ouder als jonger geworden. Ik denk ook dat daar die negatieve kijk op plastische chirurgie vandaan komt. Door de types die wanhopig het leven proberen tegen te houden door de ene na de andere botoxspuiten en fillers te laten plaatsen. Ouder worden is niet per definitie lelijk worden. Het wanhopig willen vermijden maakt dat je wel. Ik denk dat iedereen ook dat beeld voor zich heeft wanneer het over botox of neusjobs gaat. De opgeblazen lippen, bewegingsloze gezichten en wijd getrokken ogen. Er zijn genoeg mensen die over de top gaan. Maar er zijn nog meer mensen die het voor hele andere redenen doen. Mensen die bewust aan zichzelf sleutelen.

Zelfverzekerder door het leven
Stel je hebt het lieve subtiele gezichtje van je moeder geërfd maar de gok van een neus van je vader. Het is compleet uit verhouding en je voelt je er onzeker door. Een kleine ingreep kan dat veranderen en kan je zo anders in het leven doen laten staan. Waar je normaal gesproken je gezicht bedekt durf je die nu aan iedereen te laten zien. Weg met de onzekerheid. Natuurlijk is dit geen aanmoediging om alles te laten veranderen waar je maar een beetje ontevreden mee bent, want onthoud: niemand is perfect. Maar wanneer iets je leven overneemt, als je niks anders meer ziet wanneer je in de spiegel kijkt, is de plastische chirurgie zeker geen verboden terrein.  Denk aan laserbehandelingen voor een betere of egalere huid, die doen wonderen voor iemands zelfbeeld. Of de mensen die streven naar een bepaald lichaamsgewicht, een bepaald vetpercentage. Zij eten al gezond, bewegen voldoende maar toch blijft dat kleine beetje vet, wat net te veel is, hangen en dus ook de onzekerheid over hun lichaam. Doormiddel van bijvoorbeeld een liposuctie is dit zo verholpen. Jolinda, van 46 jaar, heeft zo’n liposuctie ondergaan: “ik schaam me er een beetje voor wanneer ik er over praat, alsof ik de makkelijke weg heb gekozen, maar dat is niet zo. Ik heb eerst zelf een gezonde levensstijl opgebouwd en toen het na jaren nog steeds niet weg was heb ik voor een liposuctie gekozen. Het is aan mijzelf om het zo te houden door mijn gezonde levensstijl voort te zetten maar dat lukt wel.” Het kan ook voorkomen dat je onzeker bent over je grote borsten, dat ze in de weg zitten; een borstverkleining is de oplossing. Bovendien is dit ook nog eens goed voor je gezondheid. Een simpele ingreep kan je hele leven veranderen.

Gezonder door het leven
Een borstverkleining verhelpt rug- en nekklachten en maakt bewegen minder zwaar, zo’n eerder genoemde neuscorrectie kan worden ingezet om ademhalingsproblemen te verhelpen en botox helpt zelfs tegen migraine. “Doordat migraine wordt veroorzaakt door spierspanning kan botox, als spierverslapper, deze spanning en daarmee de migraine in veel gevallen verhelpen”, vertelt Elise die werkt voor Khazem, een plastisch chirurg. Maar naast een borstverkleining, neuscorrectie en botox kan een oog-lift ook een wereld voor je openen. Arjan heeft zo’n oog lift laten doen, niet alleen om er frisser uit te zien maar ook omdat hij hoofdpijn kreeg van de hangende oogleden. “Sinds ik mijn ogen heb laten liften voel ik me veel minder moe en is mijn dagelijkse hoofdpijn verdwenen”, aldus de 55-jarige Arjan. “Het werd zelfs vergoed door de verzekering omdat heel veel mensen deze klachten door hangend ooglid ervaarden.”

Geen nieuwe wereld
Plastische chirurgie kan dus je gezondheid verbeteren en je zelfvertrouwen vergroten en zijn dat niet de belangrijkste dingen die je kan hebben? Bovendien, zijn we niet allemaal wel eens een cosmetische ingreep ondergaan? Is een beugel nemen dat niet eigenlijk ook? Bijna iedereen die ik ken heeft een beugel gehad omdat zijn of haar tanden te scheef stonden. Puur een uiterlijkkwestie. Dus eigenlijk hebben we allemaal als het ware wel aan ons uiterlijk gesleuteld en hebben we dus niet meer het recht om iemand die een neusverkleining ondergaat nep of ijdel te noemen. Plastische chirurgie brengt niet alleen maar barbies voort, ook zelfverzekerdheid en gezondheid.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *