Ambassadeurs beloven rooskleurige zomer Pride at the Beach

Ambassadeurs beloven rooskleurige zomer Pride at the Beach

De vlag van Pride at the Beach | Beeld: Pride at the Beach

Komende zomer zal Zandvoort weer in de meest kleurrijke vormen het Pride at the Beach evenement worden georganiseerd door Stichting LHBT aan Zee. Net als partner-evenement Pride Amsterdam kan ook het feest in Zandvoort deze zomer weer uitgebreid gevierd worden. Na een editie met grote beperkingen door de coronamaatregelen kan er dit jaar weer meer in de kustplaats. Ambassadeurs van deze Pride aan de kust maken het evenement mede mogelijk.

Sinds een aantal jaar vindt het Pride at the Beach evenement plaats in Zandvoort, in dezelfde week als Pride Amsterdam wordt georganiseerd. Met optochten langs de Zandvoortse boulevard, muziek en bovenal veel kleurrijke mensen is het evenement dat wordt omarmd door veel bewoners en toeristen. “Dit jaar zal er zeer waarschijnlijk geen parade plaatsvinden door het centrum van Zandvoort, in verband met de 1,5 meter-maatregel die dan nog steeds geldt”, zegt ambassadeur van Pride at the Beach, Anja Westerweel. Ook in Amsterdam zal de botenparade nog geen doorgang kunnen vinden dit jaar.

“Wel zijn we bezig met kunstexposities, een aantal podia en straatartiesten welke op verschillende plekken in het dorp zullen worden opgezet”, geeft Westerweel aan die daaraan toevoegd dat zij samen met de organisatie zeer regelmatig in overleg is. Pride at the Beach is niet te vergelijken met het feest in Amsterdam, omdat het in Zandvoort veel kleinschaliger is. “Dat maakt het volgens mij juist ook zo leuk. Pride at the Beach focust ook veel op culturele activiteiten. Het grote verschil met Amsterdam is echt dat het knusser wordt georganiseerd.”

Naast Anja Westerweel zijn er door de jaren heen nog een aantal ambassadeurs die zich heeft aangesloten bij Pride at the Beach. Zo zet Roy Dongen uit Zandvoort zich al vanaf het begin in als ‘trotse mede-organisator’ van het evenement. “In Zandvoort kan ik in mijn onderbroek op mijn balkon een cappuccino drinken en naar bekenden zwaaien, in pak het hijsen van de vlag op het raadhuis bekijken en met een glas wijn genieten van de enorme diversiteit van bezoekers en bewoners in deze badplaats. Met als hoogtepunt de jaarlijkse Pride at the Beach”, schrijft Dongen.

Zandvoortse kunstenares en ambassadeur Marlène Sjerps ziet de band met Pride at the Beach als inspiratiebron voor haar werk. “Mijn atelier is een verlengstuk van de persoon die ik ben. Maar ook de plek waar ik mijzelf heb leren kennen. Waar ik mijzelf een taal heb geleerd waarmee ik het onuitspreekbare kon duiden, kon uitspreken”, vertelt Sjerps.

Lees verder onder de foto

De Parade langs de zandvoortse boulevard in 2018 | Beeld: snapshot aftermovie Pride at the Beach 2018

Het uitspreken en laten zien van jezelf, staat ook tijdens de kust editie van Pride centraal. Net als in Amsterdam is het thema dit jaar dan ook ‘TAKE PRIDE in us’. Dat niet meer betekent dan het kunnen houden van jezelf, wederzijds begrip en de trots om jezelf te zijn te alle tijde mogen uiten. “Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Het is nog steeds nodig om te werken aan een inclusieve Nederlandse samenleving. Ik denk dan aan een samenleving waarin je sekse/gender/oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is”, zegt directeur Lucien Spee van Pride Amsterdam over dit thema op hun website. Spee geeft tevens aan dat iedereen zich welkom moet voelen, met speciale aandacht voor mensen die anders zijn dan de ‘hetero normatieve norm’.

Volgens ambassadeur Anja Westerweel zijn er nog wel meer cruciale punten te noemen die het belang van Pride (at the Beach) onderstrepen. “We zien dat sinds dat de Pride naar Zandvoort kwam, de gemeente steeds ‘roze vriendelijker’ is geworden. In het verleden waren er veel ‘roze cafés’ in Zandvoort, die net als in Amsterdam zijn afgenomen. Maar er wordt nu door veel meer ondernemers aandacht besteedt aan het thema. Dat is opzich al een winst”, ziet Westerweel.

Ook wat zij met de Stichting LHBT aan Zee nog meer hebben kunnen realiseren naast The Pride at the Beach. “We hebben een Winter Pride georganiseerd, elke maand vindt er een zogehete regenboogborrel plaats en nog veel meer. Er is genoeg te doen in Zandvoort. En daar gaan we ook mee door”. Anja Westerweel ziet Zandvoort dan ook als een zeer lhbti-vriendelijke gemeente.

Toch liggen er nog altijd ambities en uitdagingen op de plank die er voor moeten zorgen om alles wat beter kan aan te pakken. “In mijn utopie zou het over het algemeen niet meer hoeven uitmaken en moet je gewoon kunnen zijn wie je bent. Daar is op veel plekken in Nederland en zeker op de wereld nog terrein te winnen”, vindt Anja Westerweel.

Lees verder onder de video

Op 7 juni vindt er een vergadering plaats van de organisatie van Pride at the Beach. Westerweel verwacht dan zeer kort daarna meer duidelijkheid over de verdere invulling van het evenement komende zomer. Pride at the Beach 2021 zal zoals het er nu uitziet plaatsvinden in de laatste week van juli in het centrum van Zandvoort.

Over de auteur

Jelmer Koper

Mijn interessegebied is heel breed: van politiek tot muziek & entertainment, als er maar een mooi verhaal achter zit. Of je er natuurlijk een goed verhaal van kunt maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *