Wel of niet vaccineren? Deze jongeren hebben hun keuze gemaakt

Wel of niet vaccineren? Deze jongeren hebben hun keuze gemaakt

Afbeelding van torstensimon via Pixabay

Martine Dekker (19) en Roos Prooij (22), twee jongvolwassenen behorend tot de ‘risicogroep’ voor Covid-19, denken beiden compleet anders over het vaccineren. Waar Martine haar eerste prik van de week al heeft gekregen, heeft Roos haar oproep voorlopig weggelegd. De twee tegenpolen vertellen over hun visie op het vaccineren.  

Waarom val je in de risicogroep?  

Martine: Ik heb een milde vorm van astma en daarnaast heb ik hooikoorts. Daarom behoor ik ook tot de groep die elk jaar wordt uitgenodigd voor de griepprik. Vandaar dat ik eerder ben opgeroepen voor het corona vaccin!  

Roos: Ik val in de risicogroep omdat ik astma heb.   

Heb je je laten vaccineren?  

Martine: Ja.  

Roos: Nee.  

Waarom wel of niet?  

Martine: Ik denk dat dit de enige manier is om de hele samenleving weer terug naar ‘normaal’ te brengen, daar draag ik dan natuurlijk aan bij. Niet alleen mijn eigen vrijheid krijg ik terug met dit vaccin, maar help door mij te laten vaccineren iedereen in de samenleving. Hoe meer mensen gevaccineerd zijn, hoe beter. De vaccinatiegraad moet hoog liggen zodat we weer meer dingen kunnen ondernemen en de regels versoepelen.  

Roos: Ik sta er op dit moment nog niet 100% achter. Ik ben niet zo zeer bang dat er hele gevaarlijke bijwerkingen aan het vaccin zitten, anders zou er straks natuurlijk een veel groter probleem zijn. In mijn omgeving hebben veel mensen corona gehad en niemand is daar gelukkig echt ziek van geworden. Ik ben helemaal gezond, heb een gezonde leefstijl waarbij ik veel sport. Ik zie mijzelf als een fit persoon en daarom vind ik het tegenstrijdig om dan iets in mij te laten spuiten waar op de lange termijn in mijn ogen te weinig bekend over is. Uit verhalen blijkt dat er toch een kleine kans is dat corona ook gezonde en fitte mensen erg ziek kan maken. In mijn ogen is deze kans zo klein waardoor ik corona om deze redenen niet als een bedreiging zie. Ook zijn er al veel mensen in mijn omgeving gevaccineerd zoals mijn opa’s en oma’s dus als het vaccin echt zijn werk doet zijn zij gelukkig beschermd. Op dit moment kijk ik nog even de kat uit de boom.  

Heb je aan jouw keuze getwijfeld?   

Martine: Nee, totaal niet. Ik was er altijd al vrij zeker van dat ik me wilde laten vaccineren.  

Roos: Toen ik de oproep binnen kreeg begon ik toch te twijfelen. Ik heb altijd gezegd ik wacht nog even met vaccineren maar als je de oproep dan binnenkrijgt schiet je toch in de twijfel. Uiteindelijk koos ik ervoor om het nog niet te doen.   

Wat vindt jouw directe omgeving van jouw keuze tot het wel of niet vaccineren?  

Martine: Iedereen was het eens met mijn keuze tot vaccineren. Bijna iedereen in mijn omgeving wil zichzelf ook laten vaccineren, maar de meesten moeten nog even wachten op hun prik of zelfs nog hun uitnodiging. 

Roos: Tot nu toe vaccineert iedereen zich wel in mijn omgeving. Gelukkig respecteren zij mijn mening en veel begrijpen het ook, aangezien ik nog jong ben.   

Zijn er merken van het vaccin dat je niet zou nemen?  

Martine: Nee. Ik ben niet zo bang voor bloedpropjes, aangezien niemand in mijn familie daar last van heeft. De andere risico’s van het vaccin zijn zo ontzettend klein, ik ben daar niet bang voor. Wel zou ik het liefst Janssen willen, omdat je daar maar een prik van hoeft! Maar nu heb ik Moderna en dat is voor mij ook prima.  

Roos: Eigenlijk maakt het merk vaccin mij niet zo veel uit. Bij AstraZeneca voel ik mij toch het minst prettig. In de media heeft dit vaccin namelijk in een kwaad daglicht gestaan. Ik denk als ik zou mogen kiezen dat ik toch voor Janssen zou gaan, aangezien je hier maar één prik krijgt. Ik heb prikangst, dus hoe minder prikken nodig zijn hoe beter. Moderna en Pfizer geven ook wel een veilig gevoel aangezien hier vrijwel geen negatief nieuws over naar buiten is gekomen.  

Heb je last gehad van bijwerkingen?  

Martine: Niet echt, maar ik  heb op de dag zelf en de dag erna een hele zere linkerarm gehad. In die arm werd de prik ook gezet.    

Ben je bang voor de bijwerkingen?  

Roos: Ik ben niet zo zeer bang voor een bepaalde bijwerking. Wel wil ik heel graag kinderen en al denk ik zelf dat er helemaal geen negatieve samenhang is met een kinderwens en een corona vaccin zit het mij toch niet helemaal lekker. Ik ben gewoon een controlfreak en op dit moment is er voor mij te weinig bekend over de effecten op de lange termijn.  

Wat vind je van mensen die een andere keuze maken dan jij over het vaccineren?  

Martine: Anti-vaccers bedoel je? Tsja, prima, het is je eigen keuze natuurlijk. Wel denk ik dat het vaccin gewoon te vertrouwen is en dat sommige anti-vaccers doorslaan in hun overtuiging.  

Roos: Ik ben heel blij dat mensen zich veilig voelen bij het vaccin en zich daarom laten inenten. Ik hoop namelijk dat ik dit gevoel ook krijg.   

Is er een kans dat je je nog zal laten vaccineren?  

Roos: Er is zeker een kans dat ik mij wel laat vaccineren. Elke dag wordt er meer duidelijk. Ik ben wel bang dat de overheid onderscheid gaat maken in mensen met vaccin en mensen zonder vaccin. Als dit gebeurt en ik geen leuke dingen meer kan doen zou ik mij wel laten vaccineren aangezien ik gewoon mijn leven wil leiden. Wel zou ik dat heel erg vinden aangezien we dan echt gedwongen worden tot vaccineren.  

Wil je nog iets kwijt over dit onderwerp?  

Martine: Ik raad het zeker aan om te vaccineren, maar het blijft uiteindelijk wel je eigen keuze.  

Roos: Ik wil nog kwijt dat ik vind dat iedereen zelf zou moeten kunnen kiezen wat hij of zij in zijn arm laat spuiten. Het is tenslotte ons lichaam en je kan je bij het ene vaccin misschien niet goed voelen en bij het andere wel. Ik denk zelfs dat er dan veel meer mensen gevaccineerd willen worden.  

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *