Tekort aan autochips heeft grote invloed op autohandelaren  

Tekort aan autochips heeft grote invloed op autohandelaren  

Door: Yara van Herwijnen

 

NOORDWIJK- Het tekort aan autochips speelt nu een tijdje een rol in onze maatschappij. Steeds meer autohandelaren krijgen te maken met het feit dat auto’s niet worden geleverd. Dit is een resultaat van het tekort aan computerchips, er worden niet genoeg chips gemaakt om het gebruikelijke aantal auto’s te produceren. Maar waardoor komt dit? En wat voor een invloed heeft dit op de regionale autohandelaren?  

 

Sjoerd Knotter is autohandelaar in de regio en deelt zijn ervaring met het tekort aan computerchips.  

 

Wat voor probleem is er opgetreden met betrekking tot autochips? 

Er is een onwijs tekort op het moment. Wij kunnen bijna niet aan auto’s komen.  

 

Waardoor komt dit? 

Er is een hele grote vraag naar computerchips, niet alleen in de autobranche. Door de corona crisis zijn ontzettend veel mensen thuis gaan werken. Deze mensen hadden meer laptop, computers en telefoons nodig. Deze microchips zitten ook in auto’s, er worden er nu veel te weinig gemaakt. De autowereld is achtergesteld geraakt omdat de prioriteit is gegeven aan thuiswerken, onderwijssystemen en games.  

 

Wanneer is dit probleem ontstaan? 

Ik denk halverwege 2020, rond de zomerperiode. Toen ging het weer wat beter met de pandemie, echter in september toen we in lockdown gingen explodeerde de vraag naar allerlei producten waarin de microchips zitten. Ook is het zo dat de autobranche wellicht werd verrast door het aantal aanvragen. Aan het begin van de crisis kochten veel minder mensen een auto.  

 

Daarbij is niet alleen corona schuldig aan het productietekort. Het aanbod wordt ook verstoord door de ban op Chinese chipfabrikanten, ingesteld door President Donald Trump van de Verenigde Staten. Verder is er ook een brand geweest in een van de productie fabrieken.  

 

Hoe beïnvloedt dit jouw bedrijf? 

De levertijden van nieuwe auto’s zijn ontzettend lang. Er zijn geen accupakketten voor hybrideauto’s. In zo’n accupakket voor een auto zitten heel veel accu’s uit een laptop bij elkaar. Er is dus een grotere capaciteit nodig. Hier zijn er nu gewoon onvoldoende van, er wordt meer voor laptops geproduceerd dan voor auto’s. Met name hybride en elektrische auto’s, met een oplaadstekker is niet meer aan te komen. Dit terwijl hybride en elektrisch rijden nu ontzettend populair en gunstig is in Nederland. Er zitten fiscale voordelen aan in Nederland.  

 

Ik heb ontzettend veel klanten die al erg lang op hun auto moeten wachten. Steeds wordt de datum van levering uitgesteld. Dat is ontzettend vervelend. Helaas kunnen wij er niets aan doen of veranderen. Wij hebben geen oven staan waarin we ze even af kunnen bakken. De fabrieken kunnen niet leveren.  

 

 

Is er een lange termijn oplossing? 

Nee, absoluut niet. Er wordt nu gezegd dat het nog wel twee jaar kan duren voordat alles weer een beetje ‘normaal’ wordt. Het is ontzettend vervelend voor alle autohandelaren.  

 

 

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *