Hoofddorpse Rinus Veekay rijdt naar 8ste plek in Indy 500  

Hoofddorpse Rinus Veekay rijdt naar 8ste plek in Indy 500  

Afbeelding: Tessa Huisman

HOOFDDORP/INDIANAPOLIS – Afgelopen zondag 30 mei heeft de Hoofddorpse Rinus van Kalmthout, beter bekend als Rinus Veekay, zich naar een 8ste plek in de Indy 500 gereden. De Nederlander zat het grootste gedeelte van de race in de kopgroep, maar een foutje bij zijn laatste pitstop kostte hem een plek op het podium.   

De Indy 500, een afkorting van Indianapolis 500, is een van de bekendste en hoogst gewaardeerde races van het jaar binnen de motorsport. Samen met de 24 uur van Le Mans en de Grand Prix van Monaco behoort de Indy 500 tot de grote drie die “The Triple Crown of motorsport” vormen. De Amerikanen noemen de race ook wel “The Greatest Spectacle In Racing”. Tijdens de race, gehouden de zondag voor Memorial Day, worden 200 rondjes (= 500 miles, = 805 km) gereden door 33  Indy Car coureurs. Wie de race wint, kan rekenen op eeuwige roem. Het afgelopen weekend was de 105ste editie van de Indy 500.   

Veekay stond op de derde plaats en schreef zichzelf hiermee al de boeken in als de jongste coureur ooit op de eerste startrij in Indiana. Over zijn kwalificatie, die een week voor de race wordt gehouden en waarbij bepaald wordt wie op welke plaats start, was hij dan ook zeer tevreden. Aan Ziggo Sport vertelde hij: “Dat was echt geweldig, de auto voelde supersnel.” Vooruitblikkend naar de race was hij ook vol zelfvertrouwen: “Qua strategie heb ik een goed team om mij heen”.  

De strategie werkte in het begin van de race goed. Vanaf zijn derde startplek nam Veekay in de eerste ronde tweede plek over en in de derde ronde pakte hij de leiding. De Nederlandse commentatoren René Hoogterp en Robert Doornbos waren hoorbaar enthousiast. “Lekker man!” riep Doornbos na de inhaalactie van Veekay op leider Dixon. Vervolgens leidde Veekay 32 ronden van de race om na zijn eerste pitstop weer terug te komen in de kopgroep, waar hij tot de ver in de race gereden heeft.   

Met zijn laatste pitstop gaat het fout: Veekay verliest zo veel tijd dat bij het opkomen op de baan de kopgroep te ver weg ligt. Hoewel tijdens de race het niet duidelijk in beeld werd gebracht wat er gebeurd was, vertelt Hoogterp achteraf aan Grand Prix radio waar het aan lag: “Bij zijn laatste pitstop waren er problemen met de ingebouwde luchtkrik en hij verloor daarmee kostbare posities.”   

Achteraf laat Veekay weten op zijn Twitter dat hij wel de intentie had om de winst te pakken: “P8 in my second #Indy 500. Led 32 laps and was right in contention to win the race.” Al is het uiteindelijk geen podium geworden,  is Veekay verder best tevreden zijn prestaties deze maand in de Indy 500: “After all, awesome month of May and really proud at everyone.”.  

Hélio Castroneves, 46 jaar oud en al meervoudig Indy 500 kampioen, kon de overwinning van zondag op zijn naam schrijven. “I think  I’ve  still  got it!” zegt de op een na oudste winnaar ooit als hij uit zijn auto is gestapt. Na de race feliciteert Veekay Castroneves en blikt hij meteen een aantal jaar vooruit:  ”Ik wil Hélio feliciteren met zijn zege en zie het als een positief punt dat hij 26 jaar ouder is dan ik. Hopelijk krijg ik dan ook nog minstens 26 kansen om deze prachtige wedstrijd op mijn naam te schrijven!”.   

Over de auteur

Tessa Huisman

Ik ben een fulltime muziekfanaat, enthousiaste student en nieuwsgierig aagje. Ik sta open voor alle kanten van een verhaal en duik graag diep in een onderwerp. Mijn producties maak ik met de grootste aandacht en passie, ik hoop dat je dit ook er in terug hoort!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *