“Als ik in mijn uniform bij haar kennel verschijn, gaat de knop om en gaat ze in werkmodus”

“Als ik in mijn uniform bij haar kennel verschijn, gaat de knop om en gaat ze in werkmodus”

Foto door: Rosan Bijpost

Afgelopen jaar werd voor velen de woonkamer het nieuwe kantoor. Dat gold niet voor Diva. Haar werk bleef buiten de deur, net zoals voor haar collega’s. Met hun goede geur worden zij ingezet op festivals en bij protesten. Ze checken gevangenissen en treinen, vrachtschepen en stations. Hun werkplek is nooit hetzelfde. Politieman Eric Veger verteld over politiehond Diva en hun drukke leven.

Eric stapt uit een grote witte bus. Achterin schijnt ze te zitten maar van de buitenkant zou je dat nooit verwachten. “Ik heb er thuis nog eentje, Shiva, maar die is met pensioen gegaan. Ze begon artrose te ontwikkelen en dan moet je een keuze maken, ga je door of niet, ze is nu tien jaar oud.”

Shiva en Diva, de namen passen perfect bij elkaar maar het baasje, Eric Veger, heeft deze niet zelf uit mogen kiezen. “Ze komen niet als puppy bij je. Meestal zijn ze een of twee jaar oud wanneer ze bij je komen wonen. Dan ben je het puberale gedrag kwijt.” Voor die tijd wordt bepaald waar de hond goed in is. Zo kunnen sommige honden beter zijn in het opsporen van brand versnellende middelen en sommige zijn gespecialiseerd in explosieven, zij moeten een bepaalde rust in zich hebben. “Diva doet verdovende middelen. Zij is een pointer, dan gaat de neus op de schoen waar bijvoorbeeld de hash in zit. Sommige honden gaan blaffen, degene die gebruikt worden om containers op schepen te controleren. Maar Diva duwt haar neus daar waar ze de drugs ruikt.”

Diva doet het graag voor. Enthousiast springt ze uit haar hok in de bus. Ook al is de omgeving nieuw, na een gebaar van Eric gaat ze braaf liggen. Ter demonstratie verstop Eric een doekje in de garage met een nagemaakte wietgeur. Diva blijft buiten wachten. Zodra Eric het teken geeft sprint ze naar de garage. “Voor de honden is het geen werk maar een groot spel dat ze doen voor een beloning. Het is hun ding en zit in hun systeem.” Ondanks dat er een bak hondenbrokken staat raakt ze niet afgeleid. Binnen een minuut heeft ze ontdekt waar de geur vandaan komt. Stil maar zelfverzekerd duwt ze haar neus in een doos schoonmaakmiddelen waar de doek is verstopt en wacht tot haar baasje het heeft gecontroleerd. Ze wordt beloond met een speeltje. “Op werk wordt ze niet geaaid of geknuffeld, dat zorgt voor te veel prikkels en daardoor raakt ze uit de concentratie. Maar zodra ze thuis is, is ze ook gewoon hond. Ze rent dan ook achter een kat aan of speelt met een tennisbal.”

De speurhonden wonen gewoon bij hun baasje. “In de tuin heb ik een kennel, daar woont zij in. Als de schuifpui naar ons huis openstaat loopt zij ook gewoon naar binnen maar de kennel is haar rustpunt. Als ze de hele dag gewerkt heeft en als ze dan thuis ook nog allerlei reuring om zich heen heeft kan ze nooit bijkomen en weer opladen. Shiva lag daar ook altijd, maar wel gescheiden van elkaar, het is geen feestje. De oude ligt nu lekker binnen in ons huis.”

Met de oude wordt naar Shiva verwezen. Shiva is helemaal gewend aan het in huis wonen en de dagelijkse wandeling in de buurt. Afgelopen maand is zij nog wel een keer mee geweest naar de bajes. Diva werkt nog elke dag. “Er is een onderscheid in huishond en diensthond. Als ik in mijn uniform bij haar kennel verschijn, gaat de knop om en gaat ze in werkmodus.”

“Een paar weken geleden had ik corona, en goed ook, toen was ik drie weken uit de roulatie. Zij blijft dan ook gewoon drie weken thuis. Ze wordt dan niet onrustig. Ze weten wanneer er gewerkt moet worden en wanneer we thuis zijn, zijn we ook gewoon echt thuis. Ze is dan wel even waaks. Het zijn toch echt politiehonden.”

Shiva en Diva zijn beide getraind op het vinden van drugs. “Met Shiva ben ik een keer half Parijs door gerend achter een vent aan die een flinke lading cocaïne bij zich bleek te dragen. En met Diva heb ik in de trein een keer twee kilo wiet in een sporttas aangetroffen. De honden zijn niet getraind om aan te vallen en de verdachte te pakken.” De honden komen ook nooit met de stof in aanraking. “Ik hoor wel eens mensen zeggen dat ze denken dat die beesten ook verslaafd zijn en eerst drie gram coke krijgen voor ze aan het werk gaan. Dat is natuurlijk niet zo. We hebben ook braaktabletten voor het geval ze toch iets binnenkrijgen. Dan is het er in no time weer uit.”

Diva is nu acht jaar en geniet volop van, wat wij haar werk noemen, maar wat voor haar een dagelijks spelletje is. “Je maakt het aantrekkelijk voor ze, het is leuk werken met die beesten.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *