Gemeente Haarlemmermeer keurt voorontwerpbestemmingsplan goed voor PARK21.

Gemeente Haarlemmermeer keurt voorontwerpbestemmingsplan goed voor PARK21.

Foto: HCnieuws

Redacteur: Eleanore Kraak                                                                      11 juni 2021

HAARLEMMERMEER- De gemeente Haarlemmermeer is volop bezig met in ontwikkeling en het aaleggen van PARK21. Om PARK21 verder aan te kunnen aanleggen is een bestemmingsplan nodig. Ook moest de gemeente de gevolgen van de ontwikkelingen op het milieu laten onderzoek. Dit gebeurt in een milieueffectrapport (MER). Het concept-Milieueffectrapport en voorontwerpbestemmingsplan zijn 8 juni goedgekeurd door het college van burgemeester en wethouders.

 

Het is een groeiend park voor iedereen, met ruimte voor sport en ontspanning, landbouw, innovatie, educatie en veel groen. Het park ligt tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en heeft een grootte van 1.000 hectare. Wethouder Mariëtte Sedee zegt hioerover: “We hebben een gebied als PARK21 hard nodig in onze groeiende gemeente. Met het concept-Milieueffectrapport en het voorontwerpbestemmingsplan zetten we een grote stap vooruit in de ontwikkeling van dit gebied. Het was een enorme klus en ik ben heel blij met wat er ligt. “  

Het eerste deelgebied is al aangelegd. Er zijn wandel-, fiets- en ruiterpaden aangelegd in het gebied. Inwoner Robert Lindemans spreekt zich uit over het park:“Leuk, rustige plek voor korte en wat langere wandelingen met of zonder hond. Ook voor de kleintjes” Via deze paden komen mensen bij verschillende onderdelen in het park, zoals speeltuin Kleiland, het bijenpaleis en de biologische moestuin. Iets verderop liggen Klimpark21 en het Electric Motorcross Park. Bij de Parklanden boeren kunnen bezoekers genieten van een boeren paasfeest en het koeiendansen, in de zomer kunnen wandelaars lopen tussen de gewassen en in het najaar is het mogelijk om zelf aardappels te rooien en daar frietjes van te bakken.

Er zijn ook plannen voor de andere deelgebieden van PARK21. In het westelijk deel komt het parkhart; een recreatieplas met horeca. Een groene verbinding tussen Hoofddorp en Nieuw-Vennep en de Driemerenweg en de A4 zorgt voor een recreatieve route voor fietsers, ruiters en wandelaars. Op open plekken in het park is ruimte voor sport en spel. In het oostelijk deel komt plek voor een evenemententerrein. Daarnaast komen er verschillende vormen van betaalde recreatie.

Op 30 juni online informatiebijeenkomst over PARK21. Tijdens de onlinebijeenkomst vertellen Wethouders Mariette Sedee en Fouad Sidali en projectleiders Aafke Kaspers en Jeroen de Pijper over het concept-Milieueffectrapport (MER) en het voorontwerpbestemmingsplan. Zij vertellen hoe mensen hierop kunnen reageren en zij beantwoorden vragen.

Rob van Aerschot is programmamanager landschap bij de Metropoolregio Amsterdam en Agent van de Stichting Landschapstriënnale hij vindt dat: “Duidelijk is dat ook in het vervolg participatie een belangrijk thema blijft. We willen ook bij de verdere ontwikkeling de burger betrekken.”

Vanuit de polderlinten gaan we kijken of er met de agrariërs overeenstemming bereikt kan worden over ontwikkeling naar verbrede landbouw. De gemeente heeft RODS-geld (uit het programma Recreatie om de Stad) beschikbaar vanuit Rijk en provincie voor de aanleg van 340 hectare groen en gaat dit gefaseerd inzetten voor de ontwikkeling.

Het idee van subsidie voor polderlinten is aangedragen door een agrariërs uit PARK21. Ton van Schie, voorzitter van LTO Noord afdeling Haarlemmermeer, weet nog dat hij met dit idee bij de gemeente aanklopte: “Er werd bekend dat de gemeente bomen mocht gaan planten vanwege de verbreding van de A1 en ik vroeg de gemeente of er ook voor de boeren iets leuks te doen was met die bomen. Daar kon over nagedacht worden, dus de reactie was positief.

Polderlinten maken de agrarische bedrijven in PARK21 mooier en dragen bij aan de biodiversiteit. “Ik denk dat het een heel leuk initiatief is” zegt van Schie. “Wat ik verwacht is dat boeren die een andere tak van sport erbij gaan doen, een camping bijvoorbeeld, wel interesse zullen hebben in het aankleden van het erf. Erfbeplanting is vaak een sluitstuk op de begroting bij een verandering in je bedrijf. En nu zou dat misschien wel kunnen.”

Wethouder Mariëtte Sedee is blij dat op initiatief van de LTO een plan is bedacht. Sedee: “We gaan veel bomen planten in PARK21. Ik vind het een mooi idee dat de eerste bomen rondom de boerenerven komen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *