‘Laagdrempelig jongeren in beweging krijgen, dat is ons doel’

‘Laagdrempelig jongeren in beweging krijgen, dat is ons doel’

Mascottes van het project Sjors Sportief en Sjors Educatief | Foto: archieffoto Sjors&Sjors

De gemeente Zandvoort en Team Sportservice slaan de handen inéén met Sjors Sportief en Sjors Creatief. Die twee zijn de boegbeelden van het gelijknamige sport- en cultuurstimuleringsproject dat na de zomer van start gaat. Het project maakt het voor kinderen mogelijk om op een laagdrempelige en vaak gratis manier kennis te maken met de sportverenigingen en cultuurinstellingen in Zandvoort.

Het sport en educatie project doet nu dus ook in Zandvoort zijn intrede. Duco Boukes van Team Sportservice Zandvoort ziet een enorme kans en nieuwe mogelijkheden met de komst van dit nieuwe project naar Zandvoort. “De voornaamste reden om dit in te zetten, is om zoveel mogelijk jongeren in beweging te krijgen. Heel veel van de sportlessen zijn gratis. Waardoor kinderen goed kunnen proeven welke sport het best bij hun past. Zodat de kinderen uiteindelijk iets doen wat ze heel erg leuk vinden. Dat sluit ook goed aan bij de visie die wij als Team Sportservice hebben”, aldus Boukes.

Met dit project krijgen sportorganisaties en cultuurinstellingen in Zandvoort de kans hun aanbod in ‘het boekje’ te verwerken. In het boekje van Sjors Creatief en Sjors Sportief staan dan overzichtelijk alle activiteiten bij elkaar waarvoor kinderen van groep 1 tot en met 8 zich kunnen aanmelden. Dit gaat dan dus om creatieve activiteiten als koken of knutselen. Maar ook voetballen of honkbal bij een lokale vereniging zit er bij inbegrepen.

De kant van de sportactiviteiten, daar heeft Duco Boukes zelf veel ervaring mee. Zijn organisatie probeert al jaren jongeren meer aan het bewegen te krijgen. Door vaak op een toegankelijke en soms ook gratis manier de kinderen te bereiken. “Je moet het zien als een samenkomst van sportaanbod voor de jeugd vanuit verenigingen en instellingen in Zandvoort. Sportorganisaties kunnen hun activiteiten aanmelden voor het boekje. Voor een nieuw idee of al een bestaand concept. Hoe concreter, des te beter”, vertelt Boukes. Op basis hiervan krijgen de kinderen en hun ouders een goed overzicht van wat er te doen is.

Ook aan mensen die het wat minder hebben met sport is er gedacht aan een invulling. Zo kunnen kinderen zich namelijk inschrijven voor onder andere proeflessen tekenen, schilderen, koken en muziek maken. “Sjors Creatief richt zich op het ontdekken van het talent bij de kinderen. Maar dan dus meer op cultureel vlak. Het is weggelegd voor kinderen die wat minder met sport hebben, maar het wel heel leuk vinden om bezig te zijn. Dit tweede onderdeel speelt ook een belangrijke rol in de bijdrage aan de ontwikkeling van het kind”, ziet Duco Boukes.

Wat je misschien opvalt is dat dit project in de Zandvoort wordt gelanceerd in de nadagen van de coronacrisis. Een moeilijke tijd waarin zeker de jeugd het mentaal zwaar heeft gehad. Maar ook zeker fysiek naar een uitlaatklep aan het snakken is. Duco Boukes ervaart in zijn functie als Sportbuurtcoach het laatste jaar veel heftige voorvallen. Hij ziet kinderen om zich heen veel minder bewegen en ook de motivatie zakt bij een aantal weg.

“Ik denk dat je niet een betere timing kon wensen. Om op dit moment weer een doorstart te maken. Het belang dat kinderen juist nu weer in beweging komen is zo ongekend groot. En daarbij, het kan ook allemaal weer wat soepeler en vrijer. We komen echt uit een hele zware tijd”, zegt Boukes daar op.

In ruim 120 gemeentes in Nederland heeft de Sjors-formule zich al bewezen. Net als in elke plaats krijgt het in Zandvoort ook de invulling die het beste bij de gemeente past. Zandvoortse verenigingen zorgen voor het aanbod, maar dat wordt nu dus verweven in een groot project. Samen met Team Sportservice Zandvoort hoop Duco Boukes dan ook iets unieks te gaan neerzetten. Hij zegt dat hij naar zo’n project als deze lang heeft uitgekeken. Komende zomer zullen naar verwachting al de eerste activiteiten vanuit Sjors Creatief en Sjors Sportief op touw worden gezet.

Over de auteur

Jelmer Koper

Mijn interessegebied is heel breed: van politiek tot muziek & entertainment, als er maar een mooi verhaal achter zit. Of je er natuurlijk een goed verhaal van kunt maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *