Haarlemmermeer vecht tegen bezuiniging op sport

Haarlemmermeer vecht tegen bezuiniging op sport

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

HAARLEMMERMEER – De inwoners van de Haarlemmermeer vechten tegen de mogelijkheid dat de gemeente op sport zal gaan bezuinigen. Over twee weken zal de beslissing genomen worden. Met petities, protesten en vele sprekers hopen de inwoners en sportverenigingen de gemeenteraad van gedachte te kunnen veranderen.

De corona crisis heeft voor grote financiële problemen gezorgd in de gemeente Haarlemmermeer. Om het grote gat in de begroting te dichten wil de gemeente twee miljoen euro op sport gaan bezuinigen. Hierdoor zou bij sportverenigingen de contributie kunnen gaan stijgen, waardoor sport niet meer voor iedereen betaalbaar zal zijn. Ook zal deze bezuiniging van twee miljoen ervoor kunnen zorgen dat de sportondersteuning op en rond scholen zal worden beëindigd. De topsporters van de Haarlemmermeer zullen ook niet meer kunnen doen waar ze nu allemaal de kans en training voor krijgen; de talentontwikkeling zal namelijk ook moeten ophouden.

“De bezuiniging heeft zulke grote gevolgen voor alle inwoners, wij willen dit bij zoveel mogelijk mensen bekend maken en hopen dat zij samen met ons actie komen ondernemen om het tegen te houden”, vertelt Sanne Koters namens Team Sportservice Haarlemmermeer. Dit is het sportloket van de gemeente die wekelijks vele activiteiten aanbiedt en de inwoners helpt op het gebied van sport. “Wij zullen ook moeten stoppen als ze echt gaan bezuinigen op de sport.” Sportservice Haarlemmermeer organiseert meerdere acties uit hoop om de gemeenteraad van gedachte te kunnen veranderen. Een hele week lang werden er verschillende sport- en spel activiteiten georganiseerd op het raadshuisplein. Jong en oud konden meedoen om zo de aandacht van de raadsleden te krijgen. Ook gaat er een petitie rond die inmiddels al bijna 5000 keer is ondertekend. Alle sportverenigingen roepen hun leden op om te tekenen.

“Ik heb hem ook ondertekent”, vertelt Liselotte van der West. Zij hockeyt bij MHC de Reigers, een club in Hoofddorp. “Ik zou het erg vinden als de contributie nog hoger wordt. Ik sport om gezond te zijn en mijn energie kwijt te kunnen, niet mijn geld.”

Donderdag 10 juni is de gemeenteraad al een keer bijeen gekomen vanwege de onrust rondom het onderwerp. Zo konden al veel mensen, die verschillende sportverenigingen vertegenwoordigen, hun tegenwoord kwijt. De opkomst was groot. Maar liefst zeventien sprekers grepen hun kans om er iets van te zeggen. In heel 2020 waren er slechts 39 gastsprekers in totaal. Dit laat zien hoe erg de inwoners betrokken en bezorgd zijn.

Ook kwam Team Sportservice aan het woord middels de woorden van Alice van der Weerden: “Daar waar iedereen in Nederland ervan overtuigd is dat velen in coronatijd een grote bewegingsachterstand heeft opgelopen en er nu juist gezocht wordt naar mogelijkheden om iedereen in beweging te krijgen en de coronakilo’s eraf te krijgen, lijkt deze gemeente een besluit met tegenovergesteld effect te willen nemen.” Volgens Van der Weerden zullen de 180 verenigingen in de Haarlemmermeer dit niet begrijpen, net nu ze uit een pandemie krabbelen. “Ik verwacht geen bezuinigingen maar juist een impuls”, aldus Van der Weerden.

Zelfs grote bekende namen spreken in. Zo hoopt de hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit van Amsterdam Erik Scherder via een ingezonden video de raadsleden een nieuw inzicht te geven. “Ik hoop dat ik u kan laten begrijpen dat sport nooit, zeker nu niet, uit het programma weggelaten zou mogen worden. Sport is zo ontzetten cruciaal, juist in deze periode”, aldus Schreders. Ook Michael van Praag, voorzitter van de Nederlandse Sportraad, heeft een video ingezonden waarin hij zijn verbazing uitspreekt. “Hoe is het in vredesnaam mogelijk dat u dit doet? Om uw verantwoordelijkheid om de inwoners van uw gemeente gezond en vitaal te houden zo te veronachtzamen?” Volgens hem en de Nederlandse Sportraad moeten sportvoorzieningen voor iedereen in Nederland op een gelijke manier toegankelijk en beschikbaar zijn, ongeacht waar je woont.” Hij sluit af met de woorden: “ik vertrouw erop dat u sport ongemoeid laat.”

Over twee weken komt de gemeenteraad weer bijeen om over het bezuinigingsvoorstel te gaan stemmen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *